Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli silné bouřce stále nejezdí některé vlaky. Lidé by neměli chodit do parků, varuje město

Silná bouřka, která včera večer zasáhla jižní Čechy, stále komplikuje provoz na některých železničních tratích. Bez elektřiny bylo v noci kolem pěti tisíc domácností, do rána se ale podařilo počet poruch snížit. Problémy jsou stále také s popadanými stromy, které leží po celém městě. Radnice dokonce varovala před tím, aby lidé nechodili do městských parků, kde mohou ještě padat ze stromu polámané větve.

Silná bouře se přes Jihočeský kraj prohnala včera kolem šesté hodiny večer. Nejvíce zasáhla Českobudějovicko a Písecko. „Bouřka nejvíce řádila v Českých Budějovicích a nejbližším okolí, kde byla více než polovina všech výjezdů. Dalšími zasaženými okresy bylo Písecko, kde jsme měli 33 událostí a Táborsko s devětadvaceti událostmi,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Hasiči odčerpávali vodu ze sklepů, laguny na silnicích, zajišťovali uvolněné střechy nebo jejich části. Nejvíce událostí ale souviselo s popadanými stromy. Jejich odklízení bude podle Matějů trvat ještě celý pátek a následující víkend.

Kvůli popadaným stromům vydalo varování město České Budějovice. Podle vedení by se lidé neměli vydávat do parků, kde stále hrozí nebezpečí padání nalomených větví. „Na odstranění napadaných větví, náletů a vývratů stromů již od brzkých ranních hodin pracují specializované firmy. I přes jejich operativní nasazení bude odstraňování následků bouří, a tím i doporučení nevstupovat na riziková místa, trvat v řádu několika dnů. Nejvíce postižený byl například hojně navštěvovaný park Stromovka. Jakmile budou polomy v parcích odstraněny a všechna postižená místa budou bezpečná pro veřejnost, bude možné se vrátit k běžnému návštěvnickému provozu,“uvedl náměstek primátora Juraj Thoma.

Přes Jihočeský kraj se dnes odpoledne podle předpovědi meteorologů prohnala silná bouře. Nejvíce zasáhla podle hasičů Českobudějovicko a Písecko. Právě tady zanechala bouře tragické následky. Dvě osoby zemřely poté, co na jejich auto spadl strom....

Železnice a výpadky elektřiny

Problémy přetrvávají také na železnicích. V Jihočeském kraji jde o úsek mezi Chotýčany, Hlubokou nad Vltavou a Nemanicemi. „Během včerejšího večera a dále pak i v ranních hodinách zde došlo k pádu většího počtu stromů do kolejiště a trakčního vedení, které je silně poškozeno. Stromy se již podařilo odklidit, před zahájením opravných prací nyní dochází k vyproštění uváznutého vlaku ČD Cargo. Následně proběhne oprava trakčního vedení. Obnovení provozu je nyní odhadováno na zítřejší dopoledne,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Podobná situace je také v úseku mezi Českými Budějovicemi a Včelnou.

Čtvrteční podvečerní bouřka má tragické následky. V lesním úseku nedaleko obce Čížová na Písecku došlo k pádu několika stromů. Jeden z nich spadl přímo na osobní automobil, ve kterém seděly čtyři osoby. Muž a žena na místě zahynuli, dvě nezletilé...

Bouřka má na svědomí také výpadky elektřiny na několika místech v kraji. Dnes ráno bylo bez elektrického proudu v jižních Čechách zhruba 600 domácností. Největší omezení jsou podle mluvčí EG.D Martiny Slavíkové na Českobudějovicku.

Výstraha meteorologů před bouřkami platí ještě dnes do jedenácté hodiny večer. Po celý víkend je také vydaná povodňová bdělost.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čtenáři Budějcké Drbny

Štítky bouře, krimi, následky, Správa železnic, elektřina, výpadky, Jihočeský kraj, bouřka, strom, České Budějovice, okres České Budějovice, okres Písek, Juraj Thoma, ČD Cargo, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli silné bouřce stále nejezdí některé vlaky. Lidé by neměli chodit do parků, varuje město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.