Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budvaru stoupl zisk po zdanění o desetinu na 305 milionů korun

, aktualizováno 12. července 2021, 16:49

Budějovický Budvar zvýšil loni zisk po zdanění o necelých deset procent na 305 milionů korun. Tržby z prodeje výrobků a služeb stouply o 0,4 procenta na 2,81 miliardy Kč, byly rekordní. Čistý obrat překročil druhým rokem po sobě tři miliardy korun. Ztráty v desítkách milionů korun zaznamenal podnik kvůli gastronomickým provozům, zavřeným při koronavirové krizi. Vyplývá to z výroční zprávy.

V letošním roce odvede Budvar do fondu zakladatele, ministerstva zemědělství, 300 milionů Kč. Peníze takto pošle do státního rozpočtu zřejmě koncem roku. Na dotaz tak dnes odpověděl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Výstav Budvaru loni stoupl o 3,1 procenta na 1,73 milionu hektolitrů piva, což bylo nejvíc za 125 let existence pivovaru. "Rok 2020 hodnotíme jako úspěšný, a to i přes veškeré problémy způsobené zejména pandemií covidu-19. Pokračovali jsme v naší strategii, dosáhli jsme opět rekordního prodeje s jeho velmi dobrou projekcí do hospodářského výsledku. Úkoly a cíle vytyčené plánem a strategií rozvoje podniku jsme splnili a překročili," uvedl v závěru zprávy ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Výše odpisů dosáhla loni 309 milionů korun. Provozní zisk klesl o 1,75 procenta na 332,1 milionu korun. Zisk před zdaněním stoupl meziročně o 2,3 procenta na 371,9 milionu korun.

Národní pivovar pokračoval loni v rozvojových investicích, které začaly v roce 2015. Loni investoval 410 milionů korun. "Pivovaru pomohly, kromě jiného, významnou měrou obstát v náročné situaci pandemie covid-19, kdy nově instalované kapacity umožnily uspokojit rostoucí poptávku zákazníků zejména po baleném pivu. Díky tomu byl pivovar schopen nahradit výpadky způsobené omezením provozu v restauracích, a dosáhnout tak opětovně meziročního nárůstu jak objemu, tak i tržeb," uvedl podnik ve výroční zprávě.

Pivovar se 670 zaměstnanci prodal loni víc baleného piva a méně sudového. Vyšší poptávky po baleném pivu, zapříčiněné pandemií, využil Budvar zejména v Německu, kde meziročně zvýšil prodeje. V ČR mu podle výroční zprávy pomohlo k dobrým výsledkům i to, že začal prodávat balený hořký ležák Budvar 33.

Velkou měrou pomohl Budvaru k lepším výsledkům nárůst exportu, na výstavu se loni podílel ze 69 procent. "Vedle toho jsme však dosáhli i velmi dobrých výsledků na domácím trhu," uvedl pivovar. Loni vyvezl 1,19 milionu hektolitrů (hl), meziročně o téměř 40 tisíc hektolitrů víc.

Do fondu zakladatele převede letos Budvar 300 milionů Kč. "Tuto částku národní podnik dosud neodvedl, poukáže ji s největší pravděpodobností ke konci letošního roku," řekl mluvčí ministerstva zemědělství. Potvrdil tak informaci, kterou ČTK v zimě sdělil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Loni ani předloni Budvar neodvedl do fondu zakladatele nic, v roce 2018 to bylo půl miliardy Kč.

Letos podnik investuje zhruba 500 milionů korun a plánuje růst výstavu o čtyři procenta, řekl již dříve Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, pivo, trh, Budvar, České Budějovice, Budějovický Budvar, koronavirová krize, Ministerstvo zemědělství České republiky, pivovar, pandemie, Petr Dvořák, Miroslav Toman, ČSSD, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvaru stoupl zisk po zdanění o desetinu na 305 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.