Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přeměnou industriálních částí vznikne v Budějcích bydlení pro 38 tisíc lidí

České Budějovice čeká do budoucna transformace industriálních částí. Teplárna České Budějovice nechala vypracovat studii vymezující nové rozvojové území a rada města ji schválila jako neopomenutelný podklad pro přípravu nového územního plánu. Podle rozvojové vize vznikne ve východní části města v příštích 20 až 30 letech bydlení pro 38 tisíc nových obyvatel, 28 tisíc potenciálních pracovních míst a počítá se s ročními daňovými příjmy ve výši 500 milionů korun.

Budoucí rozvoj jihočeské metropole je úzce svázán s oblastí podél železnice a prostorem okolo nádraží. Z hlediska veliko­sti a významu má zásadní rozvojový potenciál oblast, táhnoucí se od severu na jih kolem železnice a rozprostírající se na východě až k budoucí trase dálničního obchvatu a na západě zasahující do přilehlých částí Pražského předměstí i centrální části kolem Lannovy třídy, Žižkových kasáren a Novohradské ulice. Dnes se jedná o vnitřní periferii, ale s obrovským transformačním a rozvojovým potenciálem,“ řekl první náměstek primátora města Juraj Thoma, v jehož gesci je strategické plánování a příprava nového územního plánu.

Dalšími oblastmi, kterých se třicetiletá urbanistická vize týká, jsou podle náměstka primátora Iva Moravce i budoucí zařízení na energetické využití odpadů v Novém Vrátě ZEVO nebo složiště a odkaliště u Suchého Vrbného. Velmi důležitá je práce se zeleným prostorem. Pokud jde o přírodní hodnoty, všichni se soustřeďujeme na Stromovku nebo Vrbenské rybníky, ale i v tomto území je řada zajímavých vodních ploch,“ uvedl Moravec s tím, že do projektu by se měly zapojit i přilehlé obce.

 Při plánovaném rozvoji vznikne obchvat, který změní příjezdové poměry do Českých Budějovic. „Z oblasti, která byla historicky spíše průmyslová, se tak může stát postupem času území s vyšším množstvím zástavby. Stávající projekt Dubičného potoku je první vlaštovkou toho, jakým způsobem se bude území transformovat. Vyžádá si to ze strany města dlouhodobý systematický přístup. Vypadá to, že ten potenciál bude enormní a byla by škoda ho nevyužít,“ řekl náměstek primátor Viktor Vojtko.

Koncepční urbanistickou studii označenou jako Smart Green City vypracoval Ateliér 8000 na zadání Teplárny České Budějovice, která v této části města vlastní a provozuje rozsáhlé areály. Vedle ní je podstatným majetkovým hráčem město. V lokalitě zároveň vzniká řada privátních investičních projektů.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky rozvoj, plány, urbanistická vize, bydlení, průmysl, České Budějovice, projekt, Ivo Moravec, Juraj Thoma, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přeměnou industriálních částí vznikne v Budějcích bydlení pro 38 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.