Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakonice kvůli koronaviru sníží nebo odpustí nájemné živnostníkům

Strakonice sníží nebo odpustí živnostníkům v městských prostorách nájemné za dobu uzavření provozoven kvůli koronaviru. Rozhodnutí se týká stánkařů a majitelů restaurací a kaváren s předzahrádkou. Město tím chce zmírnit dopady způsobené uzavřením podniků, řekla mluvčí Markéta Bučoková.

Nynější nájemní smlouvy se rozšíří o dodatky, na základě kterých se nájemné sníží nebo úplně odpustí. Stánky na tržnici budou mít nájem zredukovaný na poloviční částku. Město tím chce podnikatelům ulevit za dobu od začátku roku do 9. května, kdy se stánky mohly znovu otevřít. Dalším sektorem, kterému chce tímto město pomoci, je gastronomie. Majitelé 17 restaurací a kaváren nebudou muset tento rok platit nájemné za předzahrádku. „Rada města se rozhodla ulevit gastro-provozům, které mají předzahrádku na městském pozemku. Věříme, že tato úleva pomůže k nastartování celého segmentu,“ popsal místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Forma podpory se pro jednotlivá odvětví liší. Podle Bučokové jsou podnikatelé v pohostinství ve složitější situaci kvůli delší době uzavření a přetrvávajícímu strachu zákazníků. Radní se při rozhodování o úlevách na nájemném rozhodovali podle vícero kritérií. „Předzahrádky jsou v provozu od května do září, a to musí být opravdu pěkné počasí. Přesto je majitelé museli platit,“ uvedla mluvčí. Město nájemné na předzahrádkách odpustilo i loni. Navíc od října do prosince platili živnostníci za pronájem městských prostor jen polovinu.

Strakonice, v nichž žije asi 23 tisíc lidí, hospodaří letos se schodkovým rozpočtem s příjmy 513,8 milionu korun a výdaji 623 milionů. Schodek je 109,2 milionu, město ho pokryje z peněz z minulých let.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, reality, koronavirus, služby, Strakonice, předzahrádka, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice kvůli koronaviru sníží nebo odpustí nájemné živnostníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.