Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Deník N: Úřady nepovolily kvůli možnému zneužití vývoz z vimperské firmy do Číny

České úřady letos nepovolily vimperské firmě Rohde & Schwarz (R&S), která vyrábí komunikační a měřicí zařízení, několik dodávek jejích IT systémů do Číny. Důvodem byly obavy, že by objednané systémy mohly být v Číně zneužity, například pro sledování tamních obyvatel. Informoval o tom dnes server Deník N. Společnost to nechtěla komentovat.

Ministerstvo posuzuje obchody a vývozy do Číny „velmi obezřetně“

„Za letošní rok ministerstvo zahraničních věcí doporučilo ministerstvu průmyslu a obchodu vydat nesouhlasné stanovisko již k několika žádostem firmy Rohde a Schwarz o vývozy do Číny ze zahraničněpolitických důvodů kvůli obavám ze zneužití těchto komponent," řekla deníku mluvčí diplomacie Eva Davidová. Podle ní ministerstvo v těchto případech posuzuje obchody a vývozy do Číny „velmi obezřetně“, přičemž systémy vyráběné vimperským závodem se dají zneužívat pro sledování a represe čínských obyvatel. O objednávky jakých systémů šlo, ministerstvo neuvedlo. Podle tří zdrojů deníku jedna čínská společnost na jaře požádala vimperskou firmu například o dodání programů na monitorování satelitních komunikací.

Prokurista a zástupce české pobočky německé firmy R&S Tomáš Kadeřábek Deníku N na dotazy ohledně uvedených informací napsal, že „firma nenalezla důvod odpovídat“.

Ministerstvo zahraničí ohledně dotazů na konkrétní zakázky odkázalo na licenční správu, která spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu a má při exportu takového zboží poslední slovo. Vedle toho do těchto obchodů mluví i další státní instituce, třeba zpravodajské služby. „Ministerstvo průmyslu a obchodu informace ze správního řízení ke konkrétním obchodním případům nemůže poskytovat," reagovala na informace pro deník Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Desítky podobných vývozů

Podle zdroje serveru z ministerstva zahraničí licenční správa letos řešila desítky podobných vývozů a některé byly schváleny i přes negativní stanoviska diplomacie. Jiné zakázky ale podle jeho několika zdrojů zrušeny byly.

Firma spadající pod koncern Rohde & Schwarz působí ve Vimperku od roku 2001. Koncern sídlí v Mnichově. Na trhu je od roku 1933, zaměstnává kolem 12 000 lidí a působí v 70 zemích, exportuje 85 procent produkce, nejvíc do Číny a USA.

Vimperská výroba byla pro R&S prvním závodem mimo Německo, vznikl na místě pobočky Tesly Hloubětín v roce 2001, jejíž areál firma koupila. S Teslou začala R&S spolupracovat po listopadu 1989.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, Čína, diplomacie, stroje, firmy, Vimperk, Deník N, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, ROHDE, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, obchod, Eva Davidová, Sametová revoluce, Tesla Motors, TESLA Hloubětín a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deník N: Úřady nepovolily kvůli možnému zneužití vývoz z vimperské firmy do Číny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.