Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strážci Bavorského lesa bojují s turisty. Chráněné území si pletou s kempem

Strážci Národního parku Bavorský les bojují s nájezdy bezohledných turistů. Ti si často pletou chráněné území s kempy a takzvaně „na divoko“ nocují v přírodě. Neuvědomují si přitom, jaké následky může jejich chování mít. Správa národního parku proto rozšiřuje strážní hlídky i přes noc. Pokuty za takové kempování se mohou vyšplhat až do desítek tisíc korun.

Národní park Bavorský les je prvním a zároveň nejstarším mezinárodně uznávaným národním parkem v Německu. Rozprostírá se na ploše cca. 243 km2 okolo vrcholů Falkenstein, Roklan a Luzný. Společně s přilehlým Národním parkem Šumava tvoří největší chráněné území ve střední Evropě.

„Stále více návštěvníků u nás nocuje v chráněném území, přestože to je zakázáno,“ vysvětluje ředitel národního parku Franz Leibl. Podle něho často neuběhne dne, aniž by strážci někoho nechytili. Podobné chování návštěvníků registrují také strážci Národního parku Šumava.

Turisté přitom nocováním mohou rušit vzácná zvířata, která se do končin vrací. „Když plaché zvíře vyděsíte jasným světlem nebo hlasitými zvuky, výrazně se tím zvýší jejich stresová zátěž a pro některá zvířata to může být až fatální,“ říká Leibl. Jeho slova se týkají především rysa, vydry, tetřeva hlušce nebo puštíka bělavého.

Nocování v národním parku s sebou nese také další rizika. Jelikož někteří návštěvníci v lese rozdělávají oheň, zvyšují tím riziko požárů. Když strážci nocující kontrolují, ti jim obvykle vysvětlují, že chtějí v divočině něco zažít. „My jsme ale chráněné území a ne zážitkové hřiště,“ dodává Leibl.

Správa národního parku v současné době připravuje nocoviště poblíž jeleních výběhů u Scheuerecku. V budoucnu by tam mělo být možné i využití parkovací míst pro obytné vozy.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Bavorský les

Štítky Bavorský les, národní park, turismus, chráněné území, Národní park Bavorský les, Franz Leibl, Národní park Šumava, příroda, střední Evropa, Roklan, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážci Bavorského lesa bojují s turisty. Chráněné území si pletou s kempem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.