Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lipenské hotely jsou plné, na jihočeských zámcích turistů ubylo

Hotely na břehu Lipna byly koncem července téměř plné. Oproti tomu některé hotely v Českých Budějovicích či Krumlově jen z poloviny. Ve městech jde často o noclehy na jednu noc. Na jihočeské státní památky přišlo od 1. do 29. července 204.863 lidí, meziročně o 22 procent méně. Ubylo i turistů na šumavských lokálkách.

Od ledna do konce července bylo na jihočeských státních památkách o 30 procent méně turistů než loni za stejné období. "V červenci se sice propad návštěvnosti zpomalil, ale vzhledem k trvajícím omezením se ztráty, spojené s odloženým začátkem sezony a protiepidemickými opatřeními, již dohnat nepodaří. Chybí zahraniční návštěvníci, které tuzemští turisté v počtu nenahradí. Úbytek cizinců pociťujeme zejména na zámku Český Krumlov, který hlásí o polovinu návštěvníků méně než loni," řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Téměř ze 100 procent byly koncem července plné hotely na břehu lipenské přehrady. "Platí pravidlo, že čím blíže Lipnu, tím lépe. Většina hoteliérů je s letošní obsazeností spokojená, i když přiznává, že není tak výjimečná, jako byla ta loňská. Trendem jsou rezervace na poslední chvíli, mnoho klientů vyčkává," sdělil v tiskové zprávě Pavel Pechoušek za Turistický spolek Lipenska.

Dny, kdy bylo vyprodáno, zažil nový lipenský hotel Element s 96 pokoji. Ve volnočasových službách ale eviduje firma Lipno Servis pokles 15 až 20 procent. "A to nejen proti loňské sezoně, ale i těm normálním, předcovidovým. Chybějící zahraniční klientela je znát," řekla  mluvčí firmy Olga Kneiflová.

Nejhůře jsou na tom ubytovatelé a restauratéři ve městech České Budějovice, Jindřichův Hradec, Tábor či Písek. Novinářům to sdělila Klára Polášková z Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR). Budějovický hotel Clarion měl v červenci plno z poloviny, ubytovatelé na Českobudějovicku asi z 80 procent. "Rezervace přicházejí převážně jako last minute. Restauratéři z Hluboké hlásí pokles o 20 procent proti loňskému roku. Jedna restaurace dělala loni pravidelně 400 obědů denně, nyní 220 až 250," uvedla Polášková.

Nejčastěji týden před příjezdem si lidé zamlouvali v červenci pobyt v Pivovaru Prachatice, jehož penzion byl plný ze čtyř pětin, podobně jako jindřichohradecký Hotel Concertino. Hotel Bellevue v Českém Krumlově naplnil kapacity ze 60 procent, jezdili hlavně Češi, převážně na jednu noc, hlavně v pátek a sobotu. Asi z 50 až 60 procent se zaplnila lůžka ve Slavonicích, vyplývá z informací JCCR.

Podle Ingetour, největší půjčovny lodí na Vltavě, sjely řeku o prodlouženém víkendu začátkem července až desítky tisíc vodáků. Ve všední dny vyráží hodně rodin s dětmi. "Je to dost podobné jako loňské léto. Zájem je minimálně stejný, ne-li větší," řekl manažer Ingetour Jaroslav Korvas. O něco méně turistů než loni naopak svezly vlaky firmy GW Train Regio, která provozuje šumavské lokálky, řekl ředitel skupiny GW Jihotrans Robert Krigar.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, rekreace, turistika, památky, hotely, Jihočeský, hotel, Český Krumlov, Vodní nádrž Lipno, České Budějovice, GW Train Regio, GW JIHOTRANS a.s., Pivovar Prachatice a.s., LIPNO SERVIS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenské hotely jsou plné, na jihočeských zámcích turistů ubylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.