Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Někteří politici před volbami vyhrocují vztah k Romům, zaznělo na pietě v Letech

Někteří politici se před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny uchylují ke špinění Romů, protože mají za to, že jim to u voličů přinese úspěch. V Letech to řekl řekl Čeněk Růžička z Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR. Dnešní pietní akt v místě někdejšího koncentračního tábora připomněl romské oběti z druhé světové války. Akce se tradičně koná v květnu, letošní termín se podle Růžičky podruhé posunul kvůli koronaviru.

Z politiků Růžička jmenovitě kritizoval hnutí SPD a jeho předsedu Tomia Okamuru, ke špinění Romů se podle něj uchylují i kandidáti jiných stran. "Z tohoto nám posvátného místa my pozůstalí apelujeme na všechny voliče této země ... Vemte rozum do hrsti a nenaskakujte na populistické sliby kohokoliv," řekl předseda výboru.

Růžička uvedl, že nemůže opominout ani aktuální události týkající se romské menšiny, diskutované úmrtí Stanislava Tomáše, který zemřel v v Teplicích krátce po policejním zásahu, a nedávné potyčky v Sokolově. Ocenil nedávné schválení zákona na odškodnění protiprávně sterilizovaných žen.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl několik tisíc Romů povražděných nacisty v koncentračních táborech v noci na 3. srpen 1944. Zároveň uvedl, že se mu nelíbí přetrvávající dělení na romské, židovské či české oběti. "Asi si musíme říkat ta čísla, ale přesto mi připadá, že v tom je skrytá ta zrada. Mně připadá, že právě v tom, že si řekneme, že nějaké oběti jsou menší a že jsou vedlejší a nejsou ty hlavní, tak se nám potom stane, že tam někde po letech postavíte vepřín," řekl.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu v 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla 13 tisíc prasat.

Muzeum romské kultury, které areál v Letech spravuje od dubna 2018, připravuje demolici tamního vepřína a stavbu památníku obětem romského holokaustu. Nový památník by chtělo muzeum představit v roce 2023. Bohdana Kuzmová Křepinská, která v muzeu vede oddělení vztahů s veřejností, sdělila, že že projekt je teď ve fázi přípravy projektové dokumentace k povolení stavby.

"Projektová dokumentace demolice vepřína musela být aktualizována, aby byla v souladu s vítězným architektonickým návrhem," uvedla. Demolice vepřína je podle ní plánovaná na přelom let 2021 a 2022. Provoz chce muzeum zahájit v květnu 2023.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com Lubomíra Zaorálka

Štítky ČR, historie, menšiny, Romové, pietní, druhá světová válka, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, muzeum, Tomio Okamura, Svoboda a přímá demokracie, holokaust, Lubomír Zaorálek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastimil Maňák

Daniel Višňovský, aby mezi náma bylo jasno, tak já jsem žádné špíně mezi nohama nevylezl. Stran Vašich urážek soudím, že jste minimálně potratem kobilí děvky. Vidím, že máte o mě docela podrobné informace, tudíž mě asi odněkud znáte. Ale já si marně lámu hlavu, že bych Vás někde potkal. Tudíž máte pro mě význam použitého toaletního papíru. To, že podle Vašeho tvrzení vyvíjíte a konstruujete CNC stroje, zřejmě někde pod botou nějaké cizí konstrukční kanceláře na mě absolutně nedělá žádný dojem. Ale to, že jste jako ZVS sloužil u letců jako pozemní personál mě stačí. Vím, kam Vás mám zařadit.

Úterý, 3. srpna 2021, 22:03Odpovědět

Daniel Visnovsky

Lubomír Vaňkát - no, zkusme si nalít čistého vína, takhle jak to popisujete, to fungovalo hlavně před rokem 1989. Tehdy byly byty dělené na kategorie, a pokud ti cikáni nezaplatili eletriku, tak se jim tato odpojila, tím ale byt automaticky spadl do IV. kategorie, a tudíž ty poplatky za užívání byly významně nižší. A můžete prosím uvést obec, kde to dnes funguje, jak popisujete? Jedna z největších koncentrací Romů je v Teplicích, a shodou okolností, v tomto městě jsou všechny byty v soukromém a osobním vlastnictví.

Pondělí, 2. srpna 2021, 11:37Odpovědět

Daniel Visnovsky

Richard Schmidtmajer - těžko takovouto statistiku můžete udělat, protože je obtížné definovat, kdo vlastně je cikán. Možná, že by ale nebylo od věci také udělat statistiku, když se bavíte o těch krádežích, tak udělat také statistiku způsobených škod. Mimochodem, prodej státního majetku hluboko pod tržní cenou do předem připravených rukou, se v civilizovaném světě chápe jako krádež, a ten, kdo z toho měl prospěch se označuje za zloděje. Kolik je dnes průměrná cena jednoho bytu? Více než milion bytů bylo v 90. letech prodáno hluboko pod tržní cenou do předem připravených rukou - držitelů dekretů, tedy toto jasně splňuje definici krádeže. A kdo z toho měl užitek? No, ti držitelé dekretů. Takže tu máme více, než milion privatizačních zlodějů, kteří způsobili více, než milionové škody. A že tehdy byly takové zákony? Ve středověku také bylo právo první noci. Považoval byste za správné, kdyby Vám například nikým nevolený politik beztrestně znásilnil dceru, a oháněl se platnou legislativou?

Pondělí, 2. srpna 2021, 11:32Odpovědět

Daniel Visnovsky

Vlastimile Maňáku, a ještě něco......polovina Vašich spratků byli zloději, lemplové a feťáci, a jak se říká, jablko nepadlo daleko od stromu, že. Takže zkuste nám popsat, čímže se tak moc lišíte od řekněme horší poloviny Romů? 26 let jste se válel v kasárnách, kde jste nic užitečného nedělal, nebo ano? Ti Romové, na rozdíl od Vás alespoň pracovali před 1989 na výkopových pracech, což užitečné je, a protože je to rasovina, tak dnes mají ID, a posléze starobní důchody To, VY prohlašujete, že stát jsou občané, tak mi tedy napište, jaký měli občané užitek z toho, že jste se v Hranicích válel v kasárnách - to bude opravdu zajímavé.

Pondělí, 2. srpna 2021, 10:53Odpovědět

Daniel Visnovsky

Vlastimile Maňáku, za prvé, tykejte si té špíně, které jste vylezl mezi nohama, za druhé, pro Vás jsem PAN Višňovský, za třetí.....co to znamená "poctivě sloužil" kam se mohu na výsledek té Vaší "poctivé služby" jet podívat"? To "poctivě sloužil" pro Vás, zelené lemply znamená, že jste se válel v kasárnách, hrál si na vojáčky, a pobíral za to peníze. A že výsluhy byly již od dob starého Říma? No, ve starém Římě byla za těmi legiemi vidět nějaká práce. VY jste se svými rudými soudruhy z východu mířili na civilizovaný svět mířili raketami s atomovými hlavicemi, a ten svůj zhovadilý boj- studenou válku jste PROHRÁLI. A věřte tomu, že pro Němce, jste vy, západotatarská praslovanská pakáž větší zlo, než přistěhovalci z blízkého a středního východu. Ano, v 57 letech se ohánět tím, že jste nikoli deset, ale devět let suploval ne moc složitý manipulátor, který zakládá do CNC soustruhu polotovary, a posléze odebírá hotové kusy, což je mimochodem jediné, co jste v životě pořádného dělal, tak tím se moc nelišíte od Romů, vůči kterým se vymezujete. Ti Romové, které si berete do své vyžrané tlamy, úplně stejně jako vy, mají ID, v důsledku brutální nadváhy a konzumace cigaret, takže vy jste abych se tak vyjádřil takový bílý Rom, takže nevím, proč děláte takový cirkus. Vy jste těžko mohl zaplatit nějaké sociální a zdravotní, když jste byl celý život zaplacen z toho, co stát sebral, vašim argotem ukradl na daních ostatním. A bobečku, nevím, proč bych měl jít štěkat okolo nějakého objektu, já totiž ty CNC stroje ne, že používám jako nekvalifikovaná obsluha, ale vyvíjím, a konstruuji. Možná, že jste okolo některých z nich v té INA chodil, A že jsem mohl jít k armádě? No, nemohl, měsíc poté, co jsem skončil ZVS ten pluk, kde jsem ZADARMO působil zrušili, a půl roku před tím, než jsem skončil, jsem jako technik prodělal přeškolení na MiG-29. Protože se dělila armáda, půlka strojů šla na Slovensko, a většina personálu byli Slováci, kteří šli s nimi, tak narychlo přeškolovali jedenadvacítkáře.

Pondělí, 2. srpna 2021, 10:12Odpovědět

Richard Schmidtmajer

To se mi líbí, když někdo řekne, že říct pravdu je rodmíchávání nenávisti a vyostřování vztahů. Chtěl bych znát statistické údaje na následující: Jaké procento cikánů je v České populaci? Jakým procentem se cikáni podílí na trestné činnosti? Jaké procento cikánů žije z dávek a různých důchodů? Je možno říct pravdu a zveřejnit tyto údaje aby nedocházelo ke zkreslování a diskriminaci?

Pondělí, 2. srpna 2021, 10:10Odpovědět

Lubomír Vaňkát

Pokud budou hájeni EU,tak se nic nezmění.A je to s nimi čím dál tím horší ,vycítily,že jsou víc hájeni než Orel bílí.Tak teď už je řvou ,že jim někdo ubližuje a chodí na úřady s nataženou rukou. Bílý občan když něco nezaplatí,tak má hned exekuci,ale hájená menšina,tak tam se nikdo ani neobtěžuje. S byty je to ještě horší .Od Obce dostanou byt zadarmo.No a menšina se za to Obci odmění,že neplatí nájemné a služby a byt vybydlí,že do 1 roku je na rekonstrukci.Tak naše hájené občany přestěhuje Obec do nového bytu,neboť se menšina stěžovala že jim neteče voda a nejde elektrika. Tak je logické,že se musí přestěhovat,asi se jim tam už nelibí. A tak už to běží 30 let. Za komančů musely aspoň předstírat,že něco dělají jinak je zavřely.

Pondělí, 2. srpna 2021, 09:50Odpovědět

Josef Járos

Velká lež a podvod o koncentráku v Letech.Byl to tábor na převýchovu Cynthi a snahu naučit je základním hygienickým pravidlům společnosti a potažmo práci.Žádný koncentrák jen ubytovací tábor a s volným pohybem i ven a prací na velkostatku u Schwarzenbergů, kteří jim dali šanci stát se civilizovanými členy společnosti.. Hlídalo to tam české četnictvo, žádní SS mani.Jak se i dnes vidíme nepomohlo to, snímky z ghet jsou důkazem.A vyhozené peníze za lež cca 600 milionů zaplatíme my a pak děti z Hrušek nebudou mít školu včas.Opravdu práce politiků pro daňové poplatníky. Neustálé výkřiky o rasismu a lži kmene Cynthi jsou už za hranicí drzosti. Žít na úkor majority je odporné a miliardy poté chybí na potřebné věci u nás.Naši novináři to jen podporují a litují kmen Cynthi. Ale už od 1918 se společnost snažila je začlenit do společnost a výsledek je Zero.

Pondělí, 2. srpna 2021, 07:50Odpovědět

Luděk Matouš

Cigáni si nemaj nač stěžovat ,takovej sociální ráj nikde v Evropě nenajdou at skusí zdevastovat panelák kdekoli jinde by spali pod širákem.A Babiš ,když je proti migrantum ,proč k nám pouští celé rodiny cigošu ze Slovenska ,pak se nedivte napětí mezi lidmi ,bílý toho maj už dost

Pondělí, 2. srpna 2021, 07:38Odpovědět

Gyisdi Civrdoin

1. Odmítám zvrhlé názory Ruzicky a spol. o zodpovědnosti Čechů jako národa za rozpoutáni 2. světové války a všeho co souvisí s nacistickou ideologií !!! Češi byli nacisty (stejně jako všechny ostatní slovanské národy) určeni k likvidaci.
2. Kauza Lety je velký mediální podvod a nafouknuta bublina ze strany novinářů - velmi vhodné by bylo přečíst si praci historika dr. Ctibora Nečase o Letech 3. V ČR existuje dle dokladů přes 2 tisíce míst kde umírali rukama nacistů skuteční hrdinové Českého národa a dnes tam není ani pamětní deska a v Letech se plánuje megalomanska stavba ve stylu leninova mauzolea za miliardy !

Pondělí, 2. srpna 2021, 06:20Odpovědět

Gyisdi Civrdoin

1. Odmítám zvrhlé názory Ruzicky a spol. o zodpovědnosti Čechů jako národa za rozpoutáni 2. světové války a všeho co souvisí s nacistickou ideologií !!! Češi byli nacisty (stejně jako všechny ostatní slovanské národy) určeni k likvidaci.

Pondělí, 2. srpna 2021, 06:04Odpovědět

Vlastimil Maňák

Visnovský, 26 let jsem poctivě sloužil v armádě u bojového praporu. Za to jsem probíral mzdu. Výsluha je od dob starého Říma privilegiem vysloužilců.Něhak jsem si ale nevšiml, že by jsme spolu pili rum z jednoho ešusu. Skoro deset let po odchodu z armády jsem na tři směny makal v německé firmě na Slovensku jako nastavovač CNC soustruhů a vyráběl jsem ložiska do aut. Za to mě náleží ID že SR. To jsi zapoměl uvést. Jako ochranka v supermarketu od loňska nejsem, ale hlídám fabriku ve Bzenci. Pokud závidíš, můžeš se přidat. Já už jsem si své odmákl Hošane a daně, sociální a zdravotní jsem si zaplatil. A to, že závidíš výsluhu? Také jsi měl možnost. Každý ji měl. Chce to ale se snažit.

Neděle, 1. srpna 2021, 21:20Odpovědět

Daniel Visnovsky

Je symptomatické, že jakýsi Vlastimil Maňák, který 26 let parazitoval na veřejných financích, abys posléze od roku 2009 pobíral nadstandardní sociální dávky zvané výsluhy, a který dnes, pokud pracuje, tak na poloviční úvazek dělá ostrahu s supermarketu, někoho označuje za osobu poctivé práce se štítící.

Neděle, 1. srpna 2021, 20:26Odpovědět

Někteří politici před volbami vyhrocují vztah k Romům, zaznělo na pietě v Letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.