Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Onemocnění klíšťovou encefalitidou je letos méně. Písecko nemá žádný případ

Hygienici v Jihočeském kraji letos zatím zaznamenali 24 případů klíšťové encefalitidy. Ve srovnání se stejným obdobím loni je to přibližně třetina. V posledním týdnu hygienici evidovali pět nových případů onemocnění.

Vysoká aktivita klíšťat v následujících dnech

„Nejvíce onemocnění je na Českobudějovicku a Českokrumlovsku po osmi. Po třech hlásí Prachaticko a Táborsko a po jednom Strakonicko a Jindřichohradecko. Okres Písek je zatím bez výskytu. Vloni jsme ve 30. týdnu evidovali 73 případy, tedy třikrát více než letos. Pro další dny Český hydrometeorologický ústav predikuje aktivitu klíšťat na čtvrtém stupni z pěti, to představuje vysoké riziko," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Lidé by podle ní měli dodržovat preventivní opatření. „Vedle očkování je důležité používání repelentů, vhodné oblečení a obutí a správný pohyb v přírodě. Pokud je to možné, riziko napadení klíštětem snižuje pohyb hlavně v listnatých a smíšených lesích po zpevněných cestách. Je třeba se vyhýbat křovinám a vysokým travním porostům na okrajích vodních ploch a lesních porostů, nesedat a nelehat si do trávy a riziko přenosu infekce snižuje, když se podaří klíště na těle objevit a případně odstranit co nejdříve,“ řekla Kotrbová.

Poloviční počet případů lymské boreliózy

Přibližně o polovinu méně také hygienici evidují lymeské boreliózy. Zatímco loni šlo o 203 případů, nyní to je 106. „V posledních několika letech vidíme vyšší výskyt vedle Českobudějovicka i v pošumavských okresech, tedy na Prachaticku a Českokrumlovsku. Ve srovnání s minulými sezónami je letos klidnější situace na Táborsku. Vloni jsme tam měli v tomto období 35 potvrzených případů, letos pouze pět," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Jitka Luňáčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, klíšťata, hygiena, klíšťová encefalitida, okres Písek, klíště, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice, okres Tábor, okres Český Krumlov, okres Prachatice, Český hydrometeorologický ústav, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onemocnění klíšťovou encefalitidou je letos méně. Písecko nemá žádný případ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.