Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Koloběžky, kam se podíváš. Vedení města nešetří kritikou na provozovatele sdílených koloběžek

, aktualizováno 4. srpna 2021, 10:23

Budějce zaplavily sdílené elektrokoloběžky. Společnost Lime tím expandovala do osmého českého města. Služba se však nesetkala s pochopením vedení města, které podle náměstka Ivo Moravce (HOPB) záměr nepodpořilo. Ostrými slovy nešetří jeho spolustraník Juraj Thoma (HOPB), podle kterého je rozmístění koloběžek po městě arogantním a drzým počinem.

Celosvětově e-koloběžky, e-kola nebo e-mopedy Lime najdete ve více jak 130 městech. Uživatelé v Českých Budějovicích uvidí polohu a dojezd okolo 200 elektrických koloběžek přímo v aplikaci Lime. Jakmile přijdou k zaparkované koloběžce, naskenují pomocí aplikace QR kód, který jim koloběžku odemkne. Koloběžka jede maximálně rychlostí 25 kilometrů za hodinu s tím, že v centru je rychlost omezena na 20 kilometrů za hodinu. Platba probíhá po zadání platební karty přímo v aplikaci. Za odemknutí se platí 25 korun a následně 3 koruny za každou minutu jízdy.

„Trvám na tom, že město České Budějovice žádnou dohodu se společností Lime neuzavřelo. Taková dohoda by musela být schválena radou města. A to se nestalo. Rozmístění koloběžek je zcela arogantní a drzý počin. Požádal jsem příslušné odbory, aby zahájili odpovídající úkony včetně správních,“ sdělil první náměstek primátora Juraj Thoma.

Společnost však argumentuje tím, že je s městem dohodnuta na parkovacích místech sdílených koloběžek. „S městem jsme se dohodli na poloze parkovacích míst, na kterých bude možné jízdu ukončit. Zákazníci je uvidí v aplikaci pod symbolem "P". Zatím jich je pouze okolo 140 a postupně dle zpětné vazby obyvatel a uživatelů je budeme upravovat,“ řekl redakci Václav Petr ze společnosti Lime.

O podobné dohodě neví ani Ivo Moravec. Podle něho vedení města oslovila společnost Bolt s tím, že chce ve městě provozovat elektrické koloběžky. Záměr ale nebyl podpořen. „Nevím o tom, že by s vedením města jednala společnost Lime, která Budějovice „zaplavila“ sdílenými koloběžkami. Pokud mohu vyjádřit svůj osobní názor, tak je to proti mé vůli,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec.

Obsazené stojany

Sdílené koloběžky se objevují napříč celým městem. Leckdy v místech, která nejsou k jejich parkování určena. Jde například o stojany prioritně určené pro sdílená kola. „Dohodli jsme se na tom, že sdílené koloběžky mohou parkovat kolem stojanů, kam se odkládají kola, ne ale v nich. Pokud bychom měli od uživatelů Rekol zpětnou vazbu, že je tomu jinak, budeme to řešit,“ potvrdil Daniel Kreslin, koordinátor ze společnosti Rekola. Jak redakce zjistila, v některých případech jsou už nyní obsazené stojany na kola právě koloběžkami Lime.

České Budějovice jsou po Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Liberci, Hradci Králové a Pardubicích osmým městem v České republice, kde Lime provozuje sdílené elektrické koloběžky. Služba je určená pro uživatele starší 18 let a při jízdě je doporučeno používat helmu. „Na všechny jízdy Lime se zároveň vztahuje jak úrazové pojištění, tak pojištění odpovědnosti,“ dodal Petr.

Budějcká městská policie v souvislosti s nově poskytovanou službou sdílených elektrokoloběžek nezaznamenala výraznější problémy. „Strážníci řeší přestupky spáchané elektrokoloběžkaři stejným způsobem jako přestupky běžných cyklistů. Osoba jedoucí na elektrokoloběžce se podle zákona o provozu na pozemních komunikacích řadí mezi cyklisty a vztahují se na ní všechna pravidla silničního provozu platná pro cyklisty. Největším nešvarem cyklistů a zvláště elektrokoloběžkařů ve městě je především jízda po chodníku nebo po přechodech pro chodce. Elektrokoloběžkaři mladší 18 let pak musí mít samozřejmě při jízdě na hlavě nasazenou přilbu. Za přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích je strážník obecní policie oprávněn uložit pokutu příkazem na míst do dvou tisíc korun," shrnula mluvčí strážníků Věra Školková.

V Olomouckém kraji se na koloběžky zaměřují strážníci

Sdílené koloběžky se už začátkem léta začaly objevovat tak v Olomouckém kraji, kde vedení města řeší první problémy spojené s jejich užíváním. „To, že při každé procházce jakoukoliv části města zakopnu o pět elektrokoloběžek, je samozřejmě již běžná věc, ale že nemohu ani zaparkovat své kolo na stojanech sloužící veřejnosti při nákupu, je opravdu skvělý pocit,“ postěžoval si nedávno na sociálních sítích Olomoučan Filip Hovjacký.

Podobné zkušenosti má také Ivo Rozehnal z Prostějova. „Také se vám líbí po celém Prostějově odložené koloběžky na chodnících? Skvěle začínají konkurovat nákupním vozíkům,“ stěžoval si na prostějovské radnici. 

V Prostějově, který je o třetinu menší než České Budějovice, je k parkování koloběžek určeno 135 stanovišť, a stejně to nestačí.  

Například sdílená kola fungují v Olomouci a v Prostějově již delší dobu, masivní nárůst půjčování elektrokoloběžek však začal teprve nedávno. V Prostějově obyvatele rozčiluje také to, že lidé na koloběžkách ohrožují rychlou jízdou chodce. Problémů se službou je ale ve městě víc. „Stává se, že jsou odložené někde na trávě nebo uprostřed cesty, problematická je i jízda po chodníku," přiznal náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán (KDU-ČSL) 

Olomouc proto dala pokyn strážníkům, aby se na elektrokoloběžky zaměřili, apeluje rovněž na provozovatele. „Dohodu však úplně nerespektují, to se prostě moc nedaří,“ řekl náměstek Drbně během července.

Vedení olomoucké radnice hodlá pilotní projekt a celou sezonu na konci roku vyhodnotit a v případě, že dohody nebudou fungovat, je připraveno uvažovat i o nějakých restrikcích. V úvahu připadá například omezení vjezdu do pěší zóny nebo další kroky.

„Možností je ovšem málo, aby opatření nepoškodila například i soukromé uživatele koloběžek. Když to takhle ovšem půjde dál, potenciálních kolizí může přibývat. Počet uživatelů roste každým dnem a je to také hodně o chování a ohleduplnosti,“ uzavřel náměstek Pelikán.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk, Jan Luxík

Štítky České Budějovice, Lime, kolobežka, elektromobilita, radnice, Občané pro Budějovice, Ivo Moravec, Juraj Thoma, parkování, Prostějov, Olomouc, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koloběžky, kam se podíváš. Vedení města nešetří kritikou na provozovatele sdílených koloběžek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.