Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Červenec byl hlavně na Šumavě srážkově výrazně nadprůměrný

Letošní červenec byl v Jihočeském kraji a především na Šumavě srážkově výrazně nadprůměrný. Například ve Strážném na Prachaticku za měsíc napršelo 194,5 milimetru vody, což je o 80 procent více než dlouhodobý normál.

„Na Šumavě skutečně pršelo mnohem více než na řadě míst kraje," uvedla Miroslava Starostová z českobudějovického meteorologického ústavu. Podle údajů meteorologů například na stanici v Churáňově napršelo v červenci 159 milimetrů, což je přibližně o čtvrtinu více než dlouhodobý průměr. „Nejvíce pak napršelo na Filipově Huti, kde to bylo 196,4 milimetru srážek," uvedla.

V porovnání s dlouhodobým průměrem jde o více než čtyřicetiprocentní nárůst. Na některých jiných místech v kraji však byly úhrny výrazně nižší. A například v Táboře napršelo v červenci 75 milimetrů, což je nepatrně méně, než činí dlouhodobý průměr.

Teploty v prvním prázdninovém měsíci nijak výrazně nevybočovaly z normálu. Například v Českých Budějovicích bylo průměrně 19,9 stupně Celsia. Dlouhodobý normál přitom činí 18,7 stupně Celsia. Podle Starostové byly teploty v červenci podobné jako ve stejném měsíci loni. Ale například v roce 2015 naměřili meteorologové na řadě míst výrazně vyšší hodnoty.

Například v Českých Budějovicích bylo v průměru 21,9 stupně Celsia. „Letos a loni se teploty v červenci vrátily na úroveň, na kterou jsme byli dříve zvyklí. Jen pár předchozích let bylo o něco teplejších, než je dlouhodobý normál, a navíc třeba právě rok 2015 byl extrémně suchý," uvedla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto JerzyGorecki / pixabay.com

Štítky meteorologové, počasí, červenec, srážky, Šumava, Jihočeský kraj, okres Prachatice, Strážný, stupeň Celsia, České Budějovice, Filipova Huť, Churáňov, Starostové a nezávislí, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červenec byl hlavně na Šumavě srážkově výrazně nadprůměrný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.