Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Maketa tanku T-54 připomíná v Č. Budějovicích okupaci z roku 1968

Dřevěná replika sovětského tanku a několik příběhů připomíná v Českých Budějovicích 30 let od odchodu posledního sovětského vojáka z Československa a 53 let od okupace v srpnu 1968. Maketa tanku T-54 v reálné velikosti a výstava budou na náměstí Přemysla Otakara II. do konce srpna.

Akce připomíná okupaci Československa, která začala 21. srpna 1968, a letošní 30. výročí odchodu sovětských vojsk ze země. Stejně jako loni obsadila maketa tanku jeden z rohů náměstí Přemysla Otakara II..

Výstava je rozdělena na dvě části. „Předpokládáme, že ta jedna zaujme všechny kolemjdoucí, a to je velká maketa sovětského tanku. Druhá část je panelová výstava, která uvozuje to, co se dělo od roku 1945 až do roku 1991. Zvolili jsme čtyři příběhy pamětníků napříč celou republikou, pokrývají celé tohle období. Je tam například příběh syna generála Heliodora Píky, příběh z Písku, z Rožnova pod Radhoštěm a pokrývají škálu působení sovětských vojsk na území Československa ve 20. století," popsal Tomáš Trantina, ředitel jihočeské pobočky Paměť národa, která akci připravila.

Svou vzpomínku na osvobození Písku americkou armádou 6. května 1945 i příchod sovětských vojáků o čtyři dny později popsal na jednom z panelů Richard Praus. Písek ležel za demarkační čárou, tedy v sektoru, jejž osvobozovala Rudá armáda. „Její postup se ale zbrzdil na Brněnsku, takže Sověti dorazili do Písku až 10. května odpoledne. Před radnicí tehdy došlo k slavnostnímu přípitku důstojníků americké a sovětské armády a po upřesnění demarkační čáry Američané Písek vyklidili," vzpomínal Praus, jenž tehdy vodil domů přespávat vojáky obou armád.

Maketa tanku T-54 v reálné velikosti a výstava budou na náměstí Přemysla Otakara II. až do konce srpna.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky historie, náměstí Přemysla Otakara II., maketa, tank, vojenská okupace, T-55, České Budějovice, Československo, Přemysl Otakar II., výstava, Písek, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Heliodor Píka, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maketa tanku T-54 připomíná v Č. Budějovicích okupaci z roku 1968  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.