Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Půlmilionem pro Filipa se podle iRozhlasu bude zabývat i budějcký magistrát

Půlmilionem korun, který podle policie získal šéf KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip v roce 2018 od podnikatele Tomáše Horáčka, se vedle finanční správy bude zabývat také magistrát Českých Budějovic. Podnět městu podali Piráti. Napsal to dnes server iROZHLAS.cz. Policie se podle médií zabývala podezřením, zda nešlo o úplatek. Filip trvá na tom, že se nedopustil ničeho nezákonného a že příjmy má v pořádku.

Filip přijal půl milionu korun podle kriminalistů v dubnu 2018 od Horáčka, nyní stíhaného za rozsáhlou korupci. Předání peněz popsal Horáček a policie uvedla, že k věci má svědectví tří lidí. Peníze šéf komunistů podle vyšetřovatelů přijal krátce před poslaneckým výjezdem do Kazachstánu, který jako místopředseda Sněmovny vedl. Horáček se cesty v podnikatelské delegaci zúčastnil, v asijské zemi ale neuzavřel žádný obchod. Policie tak došla k závěru, že o úplatek pro Filipa nešlo. Věc ale předala Finančnímu úřadu v Českých Budějovicích, aby doměřil daň. Filip totiž v majetkovém oznámení za rok 2018 půlmilionový příjem navíc neuvedl.

Přestupek proti zákonu o střetu zájmů

Českobudějovický magistrát se bude zabývat tím, zda Filip nespáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Podle platné legislativy má každý poslanec každoročně „přesně, úplně a pravdivě“ oznámit majetek, který v průběhu své funkce nabyl, a to včetně finančních příjmů přesahujících částku 100 tisíc korun. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun. Pod podnětem Pirátů je podle serveru iROZHLAS podepsaný analytik poslaneckého klubu strany Janusz Konieczny.

Filip postup policie vnímá jako pokus jej zdiskreditovat před blížícími se volbami, uvedl. „Jsem na útoky na sebe před volbami zvyklý," podotkl. Už dříve přitom vyšlo najevo, že Filip za Horáčkův byznys lobboval i dřív. Na přelomu let 2017 a 2018 poslal na Finanční úřad Ústeckého kraje tři dopisy, v nichž kritizoval kontroly, které ve vztahu k Horáčkově firmě upozornily na možné porušení rozpočtové kázně. V Horáčkův prospěch podle serveru intervenoval také u České správy sociálního zabezpečení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Vojtěch Filip, Tomáš Horáček, policie, vyšetřování, magistrát, České Budějovice, iRozhlas, Poslanecká sněmovna ČR, KSČM, Česká pirátská strana, Finanční správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Adámek

Dobrý den, co se tu rozebira, jako vždy když jde o levarnu že strany těch z horního údolí se nic nevysetri, na to jsme zvyklý, ale že lidi tohoto typu sedí v parlamente a jsou ziveni z peněz daňových poplatníků je otřesné!!!! A o tomto člověku se nemá význam ani bavit!!! Zdrastvujtes ????????????????????????????????????????????

Neděle, 22. srpna 2021, 18:20Odpovědět

Půlmilionem pro Filipa se podle iRozhlasu bude zabývat i budějcký magistrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.