Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské obce chystají výstavbu obecních bytů. Dostupné bydlení má udržet mladé lidi v kraji

Dvacet jihočeských obcí si mezi sebou rozdělí osm milionů korun od Jihočeského kraje. Peníze jsou určeny ke zpracování projektové dokumentace na výstavbu obecních bytů. Nabídkou dostupného bydlení chce krajské vedení udržet mladé lidi v regionu.

Výstavba obecních bytů má udržet mladé lidi na jihu Čech. „Nabídka dostupného bydlení je podle nás účinná cesta, jak toho dosáhnout. Pokud se ukáže, že je o tento typ bydlení mezi mladými zájem, rádi bychom v podpoře výstavby obecních bytů pokračovali,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Zásadním problémem současnosti jsou podle vedení kraje rostoucí ceny nemovitostí. „Pro normálně vydělávající lidi je krize dostupnosti bydlení časovanou bombou. Politici musí najít a prosadit potřebná řešení, aby pomohli situaci odblokovat. Tak, aby se ve výsledku v Česku více a rychleji stavělo a vlastní či nájemní bydlení bylo dostupné jak pro mladé lidi, tak pro rodiny nebo seniory,“ řekl krajský radní Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Jihočeské obce chtějí novou výstavbou vytvořit kvalitní místo pro soužití všech generací. „Pokud chceme jihočeský venkov zachovat v takové podobě, jak jej známe a jak jej máme rádi, musíme se hlavně postarat o to, aby zde žili lidé. Udržet na vsi mladé lidi je čím dál těžší. Obzvlášť, když nemají ani tu sebemenší šanci pořídit si vlastní bydlení,“ dodal náměstek hejtmana pro venkov Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Obce do deseti tisíc obyvatel mohly podávat žádosti o podporu přípravy projektové dokumentace výstavby obecních bytů do 30. července. Hodnotící komise následně 16. srpna podpořila všech 20 žádostí. Dnešní rozhodnutí krajských radních o rozdělení osmi milionů korun musí ještě schválit krajští zastupitelé.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bydlení, byty, obce, dotace, mládí, stavba, Jihočeský kraj, Česko, Martin Kuba, ODS, Jan Bartošek, KDU-ČSL, Pavel Hroch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské obce chystají výstavbu obecních bytů. Dostupné bydlení má udržet mladé lidi v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.