Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Neočkovaným se od dneška ztíží návrat do Česka z Nizozemska, Norska či Slovinska

Od dneška se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Nizozemska, Norska, Slovinska a San Marina. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Jednodušší bude naopak návrat z Azorských ostrovů. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Aktualizovaný seznam zemí

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. K zemím s nízkým rizikem nákazy bude v Evropě patřit Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Vatikán. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur, a Tchaj-wan.

Ze zelené kategorie podle ministerstva zdravotnictví nově vypadnou Albánie, Brunej a Srbsko. Ministerstvo zahraničí později v tiskové zprávě informovalo, že Albánie a Srbsko se přesunou do oranžové kategorie značící střední míru rizika.

Kromě těchto zemí ze zelené do oranžové přesune i Rumunsko, z červené Azorské ostrovy. Zařadí se tak k Finsku, Chorvatsku, Itálii, Lucembursku, Lotyšsku, Maltě a Rakousku.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do Česka nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Země s vysokým rizikem nákazy

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Řecko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Kanárské a Baleárské ostrovy a Madeira. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží všechny nejmenované státy, nově tam bude spadat Irsko.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Od středy se zrušil seznam zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, které byly označeny černou barvou. Země se přesunuly do tmavě červené kategorie. Naposledy mezi ně patřily Brazílie, Kolumbie, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, cestování, pravidla, ministerstvo zdravotnictví, Česko, Norsko, Nizozemsko, Slovinsko, infekční onemocnění, COVID-19, San Marino, Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Albánie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neočkovaným se od dneška ztíží návrat do Česka z Nizozemska, Norska či Slovinska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.