Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech vznikne nová cyklostezka kolem Vltavy, spojí Planou a Boršov

Už za pár dní odstartuje výstavba nové cyklostezky. Lidé se díky ní dostanou z Boršova nad Vltavou do Plané u Českých Budějovic. Investice vyjde na téměř 30 milionů korun a hotovo bude příští rok na jaře.

Díky nové stezce se lidé z obcí na jih od Českých Budějovic snadněji spojí mimo jiné právě s krajským městem. „Věřím, že cyklostezka bude sloužit občanům, ale i lidem, kteří k nám přijedou právě z Budějovic. Je tady krásná příroda a řeka nabízí zajímavé a atraktivní vyžití,“ zhodnotil starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman

„Na Hlubokou jezdí odhadem až tři tisíce cyklistů denně, to nás velmi pravděpodoboně nečeká. Odhaduji ale, že v hlavní sezoně bychom se u nás mohli pohybovat v řádů stovek turistů na kolech. Jsme ale i rádi za snadnější napojení na České Budějovice, všichni totiž víme, jak to mnohdy vypadá na hlavní silnici E55,“ sdělil starosta.

Podle Jana Zemana by měla výstavba cyklostezky odstartovat okolo 15. září. „Když to půjde dobře, na konci listopadu budeme usilovat o to, aby se trasa uvedla do takzvaného předběžného užívání. Zima asi práce přeruší, a tak se investice dokončí na jaře roku 2022,“ popsal Zeman. 

Cyklisté pojedou kolem Vltavy

V Boršově nad Vltavou žijí dva tisíce obyvatel, přibližně jeden a půl tisíce má nedaleká obec Homole a téměř tři stovky Planá. Právě tyto obce cyklostezka obslouží. „Trasa začíná v Boršově u kolejí v Nábřežní ulici a poté povede kolem řeky Vltavy až k malé vodní elektrárně a následně do obce,“ popsal Tomáš Pintér, starosta Plané. Počítá se i s odbočkou směrem na Homole. 

Vysoutěžená částka je 29 milionů korun, přičemž 85 procent by mohly pokrýt finance z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. „Když to dopadne dobře, pro každou obec by měly být náklady zhruba jeden až jeden a půl milionu korun. Před příští cyklistickou sezonou to musí být hotové,“ dodal Pintér. 

Projekt zapadá do velkého záměru vybudovat 150 kilometrů dlouhou cyklostezku, která protne jižní Čechy. Trasa má vést z Nové Pece, kolem Lipenské přehrady a poté přes Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou, Český Krumlov a České Budějovice až do Týna nad Vltavou. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky cyklostezka, doprava, Planá, Vltava, řeka, České Budějovice, Boršov, Česko, Boršov nad Vltavou, Ján Zeman, Evropská unie, Homole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech vznikne nová cyklostezka kolem Vltavy, spojí Planou a Boršov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.