Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech ubylo za první pololetí 271 obyvatel. Přibylo rozvodů

V Jihočeském kraji klesl v letošním prvním pololetí počet obyvatel o 271 lidí. V regionu žilo ke konci června 643.280. Za úbytkem je hlavně vyšší počet zemřelých než narozených. Zemřelo 4483 lidí, proti stejnému období loni o 998 víc. Meziročně přibylo o deset procent rozvodů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na jihu Čech se za prvních šest měsíců roku narodilo 3327 dětí, zemřelo o 1156 lidí více. Stěhováním získal kraj 885 obyvatel, když se do něj přistěhovalo 3651 lidí a naopak 2766 se z něj odstěhovalo.

Na jihu Čech přibylo nejvíc obyvatel od ledna do konce června na Českobudějovicku, na tamním přírůstku se podílela hlavně migrace. Okres tak získal proti konci loňského roku o 183 občanů víc. Většině ostatních okresů v kraji obyvatelé ubyli, s výjimkou Prachaticka, kde jich devět přibylo.

Lidé na jihu Čech v prvním pololetí také častěji vstupovali do manželství, než se rozváděli. Sňatek uzavřelo v tomto období 845 párů, meziročně o jeden víc, rozvedlo se jich 685, což je meziroční nárůst téměř o deset procent.

Za celou republiku počet obyvatel v prvním pololetí stoupl o 1165 na víc než 10,7 milionu lidí. Stejně jako v případě Jihočeského kraje více lidí zemřelo, než se narodilo. Veškerý přírůstek tak zajistila migrace. V pololetí zemřelo v ČR 76.300 lidí, meziročně o 33 procent víc. Důvody vysokého počtu úmrtí statistici neuvádějí, země se ale v té době potýkala s další vlnou šíření nemoci covid-19. I přes vysoký počet úmrtí počet obyvatel ke konci června opět překročil 10,7 milionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, demografie, 1. pololetí, ČSÚ, Jihočeský kraj, Česko, Český statistický úřad, okres České Budějovice, okres Prachatice, rozvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech ubylo za první pololetí 271 obyvatel. Přibylo rozvodů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.