Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policie vyšetřuje spor z mítinku ANO v Budějovicích. Muži měli ošetřit popáleniny

Policie prověřuje konflikt spojený s víkendovým předvolebním mítinkem hnutí ANO v Českých Budějovicích. Zástupci iniciativy Milion chvilek pro demokracii namalovali kříže symbolizující oběti koronaviru na zem u stánku hnutí ANO. Společnost, která ve městě uklízí komunikace, kříže odstranila, přičemž se měl zranit jeden z účastníků piety.

V tiskové zprávě uvedl člen spolku Milion chvilek pro demokracii Luděk Beneš, že při čištění chodníku došlo k popálení jednoho ze sympatizantů iniciativy. Dotyčný má mít podle něj popáleniny druhého stupně. U incidentu byl i primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO).

„Pracovník úklidové firmy FCC se slovy „mám mu obtočit tu hadici kolem krku“ opařil vysokotlakým čističem nohu spoluobčana, který stál v místě piety s nápisem Vláda zmařených životů. Primátor také řídil zásah Městské policie, která pro podezření z bránění úklidu veřejného prostoru a pro podezření z poškozování cizí věci předala vše Policii ČR,“ popsal ve vyjádření Luděk Beneš.

K incidentu došlo, když se zástupci Milionu chvilek rozhodli uskutečnit pietu v podobě namalovaných křížů v místech, kde mělo stánek hnutí ANO. Po incidentu skončil Luděk Beneš podle svých slov na služebně. „Státní zástupce neklasifikoval malbu křídou na chodníku za přečin a věc bude dále šetřena v přestupkovém řízení města. Nyní Policie ČR šetří oznámení ublížení na zdraví a spoluobčané šetří, zda primátor Svoboda zneužil mocenského postavení během své politické kampaně. Dotčení občané pietu následující den křídami obnovili s domluvou na magistrátu, že kříže dnes dobrovolně odstraní,“ dodal Beneš. 

Policie bude vyslýchat svědky

Budějcká Drbna kontaktovala s žádostí o vyjádření primátora. „Pokračuje vyšetřování trestného činu, kdy škoda převyšuje 10 tisíc korun, k čemuž se dotyčný na místě přiznal. Nemohu k tomu nic říct, protože jsem v tuto chvíli vázán mlčenlivostí. Podepsal jsem poučení od státní policie,“ reagoval Jiří Svoboda

Věc nyní vyšetřují policisté. „Policie se případem zabývá a prověřuje jej. V nejbližších dnech bude vyslýchat svědky a dotčené osoby a prověří případnou fotodokumentaci, pokud ji někdo doloží,“ sdělil policejní mluvčí Milan Bajcura. Vyšetřovatelé událost řeší kvůli podezření z ublížení na zdraví a podezření z poškozování cizí věci.

Jde o podobný případ, který se stal koncem srpna v Průhonicích u Prahy. Tehdy dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii před autogramiádou premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše rovněž pomalovali náměstí kříži připomínajícími lidi zemřelé na covid-19. Policisté později zadrželi dva lidi, zřejmě premiérovy odpůrce, pro podezření, že se během Babišovy autogramiády dopustili přestupku. Jeden z odpůrců tehdy hodil po premiérovi vejce.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luděk Beneš

Štítky ČR, ANO, kriminalita, České Budějovice, ANO 2011, policie, Milion Chvilek, Luděk Beneš, Jiří Svoboda, primátor, Policie České republiky, Andrej Babiš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Bartuška

Pane primátore Svobodo, nelíbí se mi Váš přístup k tomuto incidentu, jakož i to, že jste možná zneužil svého mocenského postavení, abyste narušil pietu..

Čtvrtek, 23. září 2021, 19:47Odpovědět

Policie vyšetřuje spor z mítinku ANO v Budějovicích. Muži měli ošetřit popáleniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.