Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Špatný stav a neustálé znečišťování. Podchod u nádraží město uzavře

Radikálním krokem se vedení města rozhodlo vyřešit situaci kolem podchodu u autobusového a vlakového nádraží. Místo, které si v posledních letech vybudovalo přezdívku ostuda Budějc, bude do měsíce uzavřeno. Důvodem je nejen špatný stav podchodu, ale i neustále znečišťování celých prostor.

K uzavření podchodu se město rozhodlo v minulém týdnu. „Platí závěr, že se podchod zavře. Jednak kvůli jeho stavu. Správa domů to tam pravidelně uklízí, ale opakovaně se tam setkávají s vandalismem, většinou ze strany bezdomovců, který se týká hlavně nebytových prostor. Pro ten úklid dělají podle ředitele Petra Šindeláře maximum, ale stejně ten prostor nevypadá hezky. Další věc je to zatékání, které se bude řešit poté, co bude hotový statický posudek. Třetí důvod je praktický, lidé mají kolem přechody, takže ten podchod zas tak nevyužívají,“ vysvětlil náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

Podle něj by měl zůstat zachovaný vchod z dopravně-obchodního centra Mercury. Právě s jeho zástupci a zástupci hasičů, by měla Správa domů jednat o podmínkách uzavření. To by mělo nastat do tří týdnů, maximálně měsíce.

Nyní bude město objednávat vhodný materiál, kterým se prostor uzavře. „Musí se vymyslet, jak se to provede, aby bylo vše zajištěno, a aby nedocházelo ke znečišťování. To je na debatě s hasiči,“ doplnil Bouzek.

Statický posudek

Na konci září by mělo mít město hotový zmiňovaný statický posudek, který má určit, odkud do podchodu zatéká.  „Zřejmě to prosakuje ze silnice. Ale uvidíme, co ukáže posudek. Ten stav je horší, než se čekalo, proto se vše tak protáhlo,“ popsal Bouzek. Podle něj je špatný stav podchodu důsledkem nedostatečné péče v předchozích letech.

Ostuda Budějc. Podchod u nádraží zahaluje tma kvůli výpadkům elektřiny, chodci si stěžují na exkrementy

Turisté přijíždějící do Budějc vlakem nejspíš na první dojem z jihočeské metropole nezapomenou. Hned první kroky je zavedou do podchodu pod Nádražní ulicí, na kterém se rok od roku více podepisuje zub času. I kvůli častým výpadkům elektrického...

Do správy města přešel prostor v roce 2019. Tehdy bylo v plánu najít nájemce, který by do zaprášených výloh vrátil život. V prostorách dříve fungoval například tabák nebo filatelie. Jakékoliv podnikatelské záměry ale zkomplikoval právě technický stav.

V následujících týdnech tak dojde k uzavření prostor. Poté bude město na základě statického posudku řešit, jak zabránit zatékání, a jak zlepšit celkový technický stav.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Mercury, podchod, Nádražní ulice, graffiti, Tomáš Bouzek, Petr Šindelář, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zničit Krtka

Proč se to nenabídne Mercury? Mají tam velký vchod, že vjede i auto. Oni nepotřebují skladovací prostory? Vchody z ulice se mohou klidně zrušit.

Pátek, 1. října 2021, 20:03Odpovědět

Jan Richter

místo rekonstrukce uzavření kde to jsme ?

Úterý, 28. září 2021, 19:04Odpovědět

Špatný stav a neustálé znečišťování. Podchod u nádraží město uzavře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.