Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kapela je pro nás jako druhá rodina. Hrajeme Abbu, ale i Billie Eilish, říká Magda Smolková z Couple of Sounds

Couple of Sounds. Budějcká kapela, za kterou stojí talentovaná Magda Smolková. Ze skromného dua vzniklo za poslední roky uskupení hudebníků, kteří jsou schopni složit až kapelu na maturitní nebo firemní večírek. A jak sami říkají, jsou to tak trochu pankáči, kteří mají hudbu v krvi.

Hudba provázela zakladatelku skupiny Magdu Smolkovou už od dětství. Rodiče ji přihlásili do hudebky, kde se ale věnovala spíše hudebním nástrojům než zpěvu. „Naši mě chytli u klarinetu a saxofonu. Ale ve sprše jsem si vždycky zpívala a štvalo mě, že mám dechové nástroje, že k tomu ten zpěv nemůžu přidat. Ale ten naštěstí přišel myslím na gymnáziu, kde mě učitelka hudebky přihlásila do soutěže, jmenovalo se to myslím Jihočeský zvonek, tam to všechno začalo,“ vrací se k úplným začátkům Magda.

Po škole odjela do Anglie, kde měla podle svých slov spoustu času na tvorbu. S návratem domů se vrhla na zpěv a natáčení videí. Právě jedno z nich, které umístila na Youtube, se jí stalo „osudovým“. „Udělala jsem hrozně natočený cover kapely Kryštof. Sedla jsem si ke klávesám, které neměly ani pedál, takže to znělo vážně příšerně, podle zvuku jsem si zjistila akordy a dala jsem to na Youtube. Oni to nějak objevili a sdíleli mě na svém Facebooku. Díky tomu jsem se celkem zviditelnila,“ popisuje.

Jako zpěvačka se pak dostala do několika pořadů, skupin a velkým úspěchem měl být cover písně Umbrella od zpěvačky Rihanny, kterou si vybrala společnost Coca Cola pro svou reklamu v Polsku. Tuhle šanci ale bohužel překazila celosvětová pandemie covid-19.

Nová kapitola

Během toho všeho měla ale Magda touhu k založení vlastního projektu. A tak se pomalu začala psát nová kapitola. Kapitola Couple of Sounds. „Vždycky se mi líbilo, dělat soundtracky k mlhám, lesům. Jsem totiž trochu depresář, líbí se mi pustit si hudbu a koukat z okna, kde je hnusný počasí,“ směje se. „Nechala jsem si vytvořit logo, podle kterého jsem až začala vymýšlet název, který by kapela mohla mít. A zadání pro logo bylo jednoduché. Chtěla jsem tam mít chaloupku, lesy, aby to působilo útulně a bylo to takové zimní, podzimní. Protože to období mám opravdu ráda,“ vysvětluje zpěvačka.

Když bylo logo, byl název, mohla vzniknout kapela. Na začátku bylo jen duo. „Letos už je nás zhruba 16. Není to ale jen spojení jedné kapely, ale mám k sobě lidi, kteří s námi jezdí, když nemůže základní sestava,“ popisuje aktuální stav.

Vraťme se ale ještě na začátek. Z počátku objížděla dvojice jen menší akce a svatby. „Začátky byly strašně fajn, ale úplně jiné, než co se děje teď. Hodně jsme hráli po kavárnách a šli jsme po té romantické atmosféře na koncertech. Hlavně jsme všechno zakládali na stoprocentním živém zvuku, což s námi samozřejmě zůstalo doteď. Zapojovali jsme looper a hráli si jak s vrstvením kytary, tak hlasů. Později jsme kvůli větším poptávkám na svatby museli upravit repertoár a přizpůsobit to trochu svatebčanům. Od toho se pak začalo odvíjet to, že jsme přibrali jako další nástroj cajon, aby to bylo malinko živější a tanečnější,“ vzpomíná Magda.

Příspěvek sdílený Couple of Sounds (@coupleofsounds)

Díky tomu, že se poptávka začala zvyšovat a dvojice nebyla schopna sama obstarat všechny akce, které se nabízely, začala mladá zpěvačka uvažovat nad rozšířením kapely. „Měla jsem několik možností, buď budu přetahovat lidi z ostatních kapel, což by bylo komplikovaný pro mě, ale i pro ty ostatní kapely. Tak jsem se rozhodla, že vezmu nové, neokoukané lidi, které si „vychovám“. Přišlo mi to jako lepší varianta,“ vysvětluje, proč se rozhodla jít trochu složitější cestou. Ta se jí ale rozhodně vyplatila. Podle Magdy je až neuvěřitelné, jak si celá kapela sedla a funguje mezi nimi ta správná chemie.

Na otázku, jak by nyní Couple of Sounds popsala odpovídá s úsměvem. „Kluci nás rádi představují jako young fresh skupinu, která hraje nové hity. Dokážeme se ale prostě přizpůsobit místu a situaci, ve které hrajeme,“ upřesňuje. Díky tomu je i repertoár, který kapela hraje, velmi rozmanitý. „Obsáhneme téměř vše. Od staršího proudu, jako je Abba, Tom Jones nebo různé české písničky. Vše ale zakládáme na novinkách. Hrozně dobře se nám totiž zpracovávají. Děláme Duu Lipu, Charlieho Putha, Billie Eillish. Myslím, že to je taky jedna z našich výhod, protože co tak pozoruji, nikdo to moc nedělá. Nebo alespoň ne v takové míře, jako my. A já to chápu, není jednoduché to nazkoušet. Pro nás je ale kapela taková druhá rodina a rádi tím ten čas trávíme,“ usmívá se.

„Jsme tak trochu pankáči“

I přesto jsou ale všichni – co se zkoušení týče – trochu pankáči. A to zvlášť v létě. „Většinou zkoušíme každý zvlášť a spíš jen třeba v autě cestou na akci to spolu sjedeme. Před sezonou se ale sejdeme na víc dní a nazkoušíme celý repertoár,“ popisuje zpěvačka. Na letošní sezonu to bylo zhruba 70 písní, které podle Magdy zabraly zhruba pět celých dní.

Aktuálně mají za sebou Couple of Sounds nabité léto. „Kromě svateb, kterých bylo opravdu hodně, se nám podařilo navázat spolupráci se Solnicí, kde jsme zajišťovali hudební program na celé léto. Spolupracujeme také s Lipnem, kam na lodě posíláme hudebníky a máme za sebou několik festivalů v Žižkárně nebo festival v Plzni,“ popisuje Magda Smolková.

Nyní je čeká zimní sezona a díky tomu, že jsou v početném složení schopni utvořit tři dua nebo tria, jednu čtveřici ozvláštněnou o kontrabas, ale hlavně celou kapelu s bicími, elektrickou kytarou, basou a klávesami, je čekají hlavně maturitní plesy a firemní večírky. „Na zimní sezónu se těšíme moc, náš bubeník si dokonce pořídil nové bicí a celé léto mluví o tom, jak se těší, až je postaví v Metráči a zahraje si na ně na velkých pódiích. (smích). Hlavně ale doufáme, že všechno proběhne, protože booking je v plném proudu,“ uzavírá Magda Smolková za celou kapelu s tím, že poptat si jejich vystoupení mohou zájemci buď přes webové stránky nebo telefon.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Couple of Sounds, Jan Luxík

Štítky Couple of Sounds, Madga Smolková, kapela, hudba, rozhovor, hudební skupina, ABBA, Billie Eilish, svatba, léto, YouTube, rodina, Tom Jones, Facebook, Anglie, Kryštof

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapela je pro nás jako druhá rodina. Hrajeme Abbu, ale i Billie Eilish, říká Magda Smolková z Couple of Sounds  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.