Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

České Budějovice podpoří projekt, který pomáhá lidem bez domova

České Budějovice letos podpoří projekt Budějcká stravenka, jehož cílem je pomáhat lidem bez domova, částkou 50 tisíc korun. Proti loňsku ji město zvedlo o 30 tisíc. Na projektu se podílí přes sto bezdomovců, kteří každý všední den pomáhají uklízet město, za což dostávají odměnu.

„Jde o to, že František Kynčl, který spolupracuje s městskou charitou, pracuje s lidmi bez domova. Od konce března 2020 uklízejí město tam, kde je to třeba. Projekt má stránku sociální, kdy se snažíme některé lidi bez domova, kteří o to mají zájem, vtáhnout zpátky do normálního života. Pak stránku, že se zkvalitňuje čistota města,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec (OPB).

Budějcká stravenka tak pomáhá lidem bez domova obnovovat pracovní návyky a nabízí možnost být prospěšnými. Na jejich úklidovou činnost přispívají jednotlivci i firmy. Městská charita jejich dary pak proměňuje v šedesátikorunové stravenky, kdy bezdomovec dostane jednu za hodinu času, kdy ve městě uklízí. Jde o společnou akci města, charity, dobrovolníků a firmy FCC České Budějovice, jež zajišťuje svoz komunálního odpadu.

Projekt začal loni v březnu, kdy František Kynčl pracoval jen s několika lidmi, kteří uklízeli jeden den v týdnu. Teď jsou v ulicích každý všední den, lidí je přes 100 a míst, o něž se starají, víc než 30. S úklidem města pomáhají dobrovolně. Za peníze od dárců nakupuje charita stravenky a obdarovaní si za ně mohou koupit jídlo. „Jedna hodina úklidu rovná se jedna stravenka,“ dodal Moravec. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, sociální, České Budějovice, bezdomovec, projekt, stravenky, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice podpoří projekt, který pomáhá lidem bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.