Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Třeboňští rybáři začnou dnes lovit největší český rybník Rožmberk

Třeboňští rybáři zahájí dnes výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50 tisíc lidí, druhý rok po sobě kvůli koronavirovým omezením zrušili. Rybáři čekají výnos 150 tun ryb. Lidé si mohou kapry koupit na sádkách, kilogram za 88 korun.

„Nepojali jsme výlov jako společenskou událost, protože covidová opatření říkají, jaká pravidla se mají dodržovat, a ty bychom nebyli schopni zajistit. Nicméně všechny výlovy na Třeboňsku jsou v otevřené krajině, případní návštěvníci se na hráz dostaví a my jim v tom nemůžeme zamezit. A nebrání nám nic v tom, abychom prodávali ryby: Kdo přijde, může si je zakoupit v naší prodejně na sádkách pod hrází rybníka Rožmberk," řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Kilogram kapra tam rybáři prodávají za 88 korun, meziročně o 13 korun víc. Firmě letos vzrostly náklady na krmiva, až o desítky procent, proto už v srpnu zdražila. Na sádkách v Třeboni se teď prodává kilogram kapra za 98 korun, na hrázích bude cena o desetikorunu nižší.

Rožmberk se vypouští 14 dní před výlovem. Ryby končí v síti zvané nevod, pak je rybáři třídí podle velikostí a druhů, potom převezou na sádky v Třeboni. Za poslední dva roky nevylovili dvoumetrového sumce jménem Standa, který pochází z Bošileckého rybníka. Tím, že do Rožmberka vtéká Stará řeka, je rybník podle Malechy údolní přehradní nádrží na řece Lužnici. „Je možné, že některá ryba, pakliže je chytřejší, zůstane v korytě Staré řeky," řekl.

Na výlovu, jenž potrvá do 14. října, se podílí 40 rybářů a žáci rybářské školy v Třeboni. V minulých letech pořádali rybáři slavnostní výlov o víkendu, aby zvýšili povědomí o řemesle a rybím mase. Za první republiky jezdil na výlov Rožmberka i prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Třeboňští rybáři zahájili podzimní výlovy před necelými dvěma týdny, zakončí je v polovině listopadu. Čekají výnos 2000 tun kaprů a 300 tun vedlejších ryb. Vyloví třeba rybníky Horusický, Dvořiště či Svět.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, chov, ryby, Rybářství Třeboň, Rybník Rožmberk, kapr, Třeboň, rybník, Tomáš Garrigue Masaryk, CHKO Třeboňsko, První republika, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňští rybáři začnou dnes lovit největší český rybník Rožmberk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.