Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Šumavě mohou turisté znovu navštívit Poledník. Jejich počet hlídá turniket

Až do konce října mohou zájemci navštívít rozhlednu Poledník na Šumavě. Novinkou je turniket u vchodu, protože uvnitř věže může být najednou maximálně 50 osob. Otevřeno je denně od 10.30 do 15 hodin.

Rozhledna Poledník se nachází nedaleko Prášil na vrcholu o nadmořské výšce 1315 metrů. Celkem 37 metrů vysoká rozhledna je znovu otevřena od soboty 9. října a turisté si ji mohou prohlédnout denně od 10.30 do 15 hodin. 

Novinek je několik. „Tu první zažijí návštěvníci už při vstupu. Nově se neprochází původním vchodem, ale z boku, kdy vstoupíte do nového infocentra,“ zve mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák

Na vyhlídce může být 10 lidí

Vstupné je pro osoby starší 18 let 60 korun, ti mladší zaplatí polovinu. „Zásadní novinkou je to, že uvnitř věže může být dle stanovených protipožárních předpisů najednou maximálně 50 osob, na vyhlídce pak maximálně 10 lidí,“ dodal Dvořák. 

Proto jsou u vchodů do věže a na vyhlídku turnikety. Průchod zajistí zapůjčená čipová karta, vratná záloha na ni stojí 100 korun. Do konce října bude Poledník otevřen ve zkušebním provozu. Expoziční prostory jsou zatím prázdné. 

Rozhledna Poledník

Pondělí, 11. října 2021, 10:32

Výhled z rozhledny Poldeník.
Do konce října bude Poledník otevřen ve zkušebním provozu.
 

Poledník je hora ležící na Kvildských pláních v pohoří Šumava. S nadmořskou výškou 1315 metrů je to 15. nejvyšší vrchol české části Šumavy. Nachází se 4,5 kilometru jižně od Prášil. Rozhledna na Poledníku vznikla z někdejší věže vojenského zařízení elektronické ostrahy hranice, která umožňovala sledovat rádiový provoz hluboko dovnitř území Spolkové republiky Německo. V 60. a 70. letech 20. století byl v přísně střeženém pohraničním pásmu postaven tajný vojenský objekt s krycím označením TOPAS.

Stavba na vrcholu Poledníku byla utajovaným vojenským objektem. Na řadě map z tehdejších let proto není, což platí i pro cesty, které tam vedou. Izolace skončila po roce 1989, kdy armáda odešla. V roce 1997 objekt odkoupila Správa NP Šumava, který se pustila do rekonstrukce. 

Rozhledna je vysoká 37 metrů a má tři patra. Lidé odtud mohou vidět Bavorský les, vrcholy Šumavy a při mimořádně příznivé viditelnosti i více než 180 kilometrů vzdálené Alpy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dvořák / NP Šumava

Štítky Šumava, rozhledna, Poledník, rekonstrukce, Jan Dvořák, Národní park Šumava, Německo, vyhlídka, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě mohou turisté znovu navštívit Poledník. Jejich počet hlídá turniket  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.