Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mezi nejméně prestižní profese patří podle průzkumu uklízečka, ostraha a stavební dělník

Mezi nejméně prestižní profese patří v Česku i ve světe uklízeč či uklízečka, ostraha a stavební dělník. Nejvíce si lidé cení práce lékařů a vědců. Vnímání prestiže jednotlivých povolání v ČR a ve světě se příliš neliší, i když určité rozdíly tu jsou. Proti jiným zemím si Češi výrazně méně váží zákonodárců. Vyplývá to z žebříčku, který pravidelně sestavuje Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR na základě dotazování obyvatel.

Obecně Češi podceňují zpravidla ty pozice, které nevyžadují vzdělání, jsou hůře placené a často je zastávají zahraniční pracovníci. Na spodních příčkách opakovaně objevují profese jako uklízečka, prodavač, sekretářka, stavební dělník a další dělnické profese, ale v posledních průzkumech značně poklesla také oblíbenost poslanců nebo ministrů.

Profese uklízečky jako přivýdělek

Spodní příčky žebříčku prestiže zastává tradičně profese uklízečky. „Tuto profesi lidé vykonávají často z nutnosti, jako přivýdělek na vedlejší pracovní poměr, případně si tak přivydělávají třeba k mateřské dovolené nebo důchodu. Je totiž poměrně obvyklé provádět úklidové práce mimo tradiční pracovní dobu, kdy v kancelářích, školách úřadech, obchodech a dalších pracovištích utichne provoz,“ uvedl Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Jde o práci, kterou lze vykonávat bez vzdělání nebo speciální kvalifikace. „I když čisté a hygienické pracovní prostředí lidé považují většinou za nezbytnost a nyní si kvality úklidových prací všímají více než dříve, pracovníků, kteří jej zajišťují, si stále moc neváží," doplnil Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Předsudky vůži pracovníkům ostrahy

Bezpečnostní pracovník patří mezi profese, o kterých koluje řada mýtů. Většině lidí se vybaví zkazky o agresivním chování ostrahy v nákupních centrech, případně si představí pána v důchodovém věku za okýnkem vrátnice, který by měl zabránit vyloupení objektu. I když si nemyslíme, že trpíme předsudky, ostrahu si nejspíš vybavíme jako muže v černé uniformě, který obchází skladové, komerční nebo tovární objekty.

Výrazný posun ve vnímání významu řady profesí zaznamenala Profesia v posledním roce a půl. Na piedestal vystoupala důležitost práce sester, lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, jichž si ale lidé vážili už dříve. Stoupla i prestiž dalších povolání, která se v koronakrizi ocitla v první linii, prodavačů a prodavaček, řidičů v hromadné dopravě, doručovatelů, energetiků a vodohospodářů. „V posledních letech si více vážíme těch, kteří se živí rukama. Doba lockdownů vynesla mezi velmi oceňované řemeslné profese jako instalatér, obkladač, truhlář nebo zámečník,“ uzavřel Novák.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky průzkum, práce, uklízečka, ostraha, stavební dělník, Česko, Sociologický ústav Akademie věd České republiky, Centrum pro výzkum veřejného mínění, Michal Novák, koronavirová krize, Kärcher

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Asi to bude hodně individuální, já si třeba rozhodně více vážím práce uklízečky, než redaktora (pisálka?) který napíše do nadpisu "Předsudky vůži pracovníkům ostrahy". Pokud si nedokáže svou práci zkontrolovat, je i ta uklízečka, třeba z Ukrajiny, užitečnější. A za sebe, si třeba vážím JEN NĚKTERÝCH vědců. Třeba "badatelé nad problémy genderu, "začleňování" (romů i migrantů) a spousty dalších rádobyvědeckých oborů připadají, stejně jako politici a mnozí politologové, zcela zbytní a třeba stavební dělník mi přijde jako užitečnější a tedy i mnohem váženější. Chápu, že vědci věnující se třeba výzkumu v oborech jako je třeba zemědělství, energetika nebo lékařství jsou opravdu váženi právem, ovšem řada "vědců" je prostě jen parta žvanilů o ničem, viz různé ekologisty (neplést s ekology) kteří blábolí věi, které se celkem brzy ukáží jako nesmyslné, hezký příklad jsou třeba papírové tašky, kde se po pár letech ukázalo, že jsou pro přírodu horší i než igelitky. Takže já bych ten výzkum bral dost s rezervou, asi jako různé výzkumy před volbami. Ostatně v tom článku chybí na kolika lidech a z jakých oblastí činnosti byl ten výzkum prováděn, takže v podstatě se tam dá napsat cokoli.

Neděle, 17. října 2021, 07:58Odpovědět

Mezi nejméně prestižní profese patří podle průzkumu uklízečka, ostraha a stavební dělník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.