Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ostuda Budějovic bude zavřená dva roky. Podchod čekají další studie

Podchod u vlakového nádraží v Českých Budějovicích, do jehož zdí zatéká voda, bude uzavřený dva roky. Vyplývá to ze statického posudku, který má k dispozici vedení města. Podle něj je nutné provést další studie. Ty pak rozhodnou o podobě a rozsahu rekonstrukce.

Informace o posudku poskytl Budějcké Drbně náměstek primátora Tomáš Bouzek. Podle něj popisuje posudek celkem tři termíny. Prvním je uzavření podchodu, k čemuž již město přistoupilo. „Do jednoho roku má být stanovena zatížitelnost podchodu podrobným statickým výpočtem dle norem. Do dvou let má dojít k provedení diagnostického průzkumu podchodu, na jehož základě se připraví projektová dokumentace rekonstrukce,“ shrnul. 

Nové zábrany budou v listopadu

Před plánovanou rekonstrukcí je tak potřeba udělat ještě dva kroky. Tomáš Bouzek potvrdil, že bude vedení města postupovat podle pokynů statického posudku, který popisuje plán na nadcházející dva roky. „Dokud to nebude zrekonsturované, tak bude prostor uzavřený. Osobně netuším, kolik času jednotlivé kroky zaberou, třeba se podaří získat projektovou dokumetnaci brzo a stavební práce začnou dříve. Z povahy věci teď ale vyplývá, že dokud nedojde k rekonstrukci tak, bude prostor zavřený kvůli bezpečnosti,“ uvedl Bouzek. 

Zástupci radnice se rozhodli uzavřít podchod kvůli špatnému stavu. K tomu došlo 8. října pomocí mobilních zábran. Řada obyvatel tehdy kritizovala to, jakým materiálem se vchody uzavřely. „Tak to je tedy krása, to nešlo vyřešit jinak?“ ptala se například v jedné z facebookových diskusí Marie Kuboušková.  

Stávající zábrany jsou dočasné, už v listopadu se tam objeví nová konstrukce. „Přesný termín teď nedokážu říct, snažíme se ale o to, aby to bylo nejdříve, a to nejpozději při prvním listopadovém týdnu. Měla by to být prodyšná kovová konstrukce, která se objeví přímo na začátku vstupu do podchodu. Už dříve jsme avizovali, že stávající zábrany jsou jen dočasným řešením,“ reagoval Petr Šindělář, jednatel městské společnosti Správa domů. Finální podobu toho, jak přesně se vchody uzavřou, ještě uvidí vedení města. 

Podchod u nádraží zavřou tento týden. Radnice čeká na statický posudek

Do konce tohoto týdne chce vedení českobudějovické radnice uzavřít podchod mezi autobusovým a vlakovým nádražím. Poničené místo, kam zatéká voda, nebude přístupné z bezpečnostních důvodů.

Podchod mělo mít mezi roky 2007 a 2027 ve správě přilehlé obchodní centrum. Kvůli špatnému stavu se však radnice loni rozhodla, že nájemní smlouvu ukončí. Následovaly základní opravy, výzdoba v podobě grafiti a více neúspěšných pokusů o pronájem nebytových prostor, kde byly dříve obchůdky. Nedopadla ani vyjednávání se Správou železnic o vybudování parkoviště pro kola. Špatný stav způsobuje mimo jiné zatékání vody do zdí podchodu. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ,

Štítky budějovice, podchod, nádraží, vlak, autobus, investice, České Budějovice, radnice, rekonstrukce, Tomáš Bouzek, Drbna.cz, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostuda Budějovic bude zavřená dva roky. Podchod čekají další studie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.