Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Právníci nedoporučují městu spor o pozemky za stovky milionů. Rozhodnou zastupitelé

Soudit se nebo ne? Českobudějovičtí zastupitelé budou znovu rozhodovat o tom, jestli se krajské město pustí do sporu o pozemky v lokalitě Děkanská pole. Před několika měsíci to dostalo vedení radnice za úkol, ale posudek advokátní kanceláře tento krok nedoporučuje.

Na včerejším jednání měli budějovičtí radní k dispozici právní stanovisko Advokátní kanceláře Zvolánková. Tu město najalo na žákladě rozhodnutí zastupitelů, kteří odsouhlasili, že se České Budějovice pokusí získat pozemky soudní cestou. 

„Je to pořád to samé. Je to další posouzení té věci, které tvrdí, že jsou ty úvahy zcela nesmyslné a město není aktivně legitimované k podání žaloby a nemůže uspět. Nejsou tam žádné nové argumenty, pouze se opakují ty původní jinými slovy,“ informoval náměstek primátor Tomáš Bouzek (TOP 09) a odkázal na dva právní rozbory, podle kterých radnice nemá šanci. 

Bouzek již dříve argumentoval například zákonem souvisejícím s restitucemi. Podle něj měly České Budějovice příležitost ucházet se o majetek do března 2013, což se nestalo. I to podle něj poslední vyjádření odborníků potvrzuje. „Zdůrazňují se tam pravomocné soudní rozhodnutí a odkazuje se právě na březen 2013, což znamená, že by teď majetek nepřipadl městu,“ zmínil Bouzek.

Majetek za stovky milionů korun

Ten již dříve popsal celý historický vývoj tohoto příběhu a upozorňoval mimo jiné na to, že se naděje na získání majetku opírá o dohodu ze 16. století mezi městem a místním farářem. To potvrzovalo posouzení trojice odborníků z Fakulty právnické na Západočeské univerzitě v Plzni nebo třeba dokument právního oddělení budějovického magistrátu.

I přes to všechno budějovičtí zastupitelé letos na jaře odsouhlasili, že se má radnice do soudního sporu pustit. To iniciovali opoziční Piráti a argumentovali vyjádřením Marka Starého z katedry právních dějin Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který tvrdí, že dohoda mezi městem a farářem neměla charakter kupní smlouvy.

„Jsem skutečně rád, že se mně a mým kolegům v zastupitelském klubu Pirátů podařilo shromáždit potřebné podklady a předat je ostatním zastupitelům města v přesvědčivé podobě, takže se dočkáme nezávislé a definitivní odpovědi soudu. Dlouhodobě poukazujeme na to, že město se musí chovat jako správný hospodář a když je zde nějaká šance, tak je nutné ji využít,“ zhodnotil v květnu rozhodnutí zastupitelů Josef Špak (Piráti) a upozornil na hodnotu pozemků odhadovanou na stovky milionů korun.

Nyní se zastupitelé k věci vrátí znovu na základě nového vyjádření právníků. „Rada doporučila zastupitelstvu zrušit usnesení z jara letošního roku,“ uvedl Bouzek. 

Dvůr město získalo v 16. století

Jak budou hlasovat opoziční Piráti, se teprve uvidí. „Já v tuto chvíli nevidím zápis z jednání radních. Jako klub se máme sejít a budeme se o tom radit. Rozhodnutí, jak se k tomu Piráti postaví, zatím nepadlo. Proto teď nemohu ani komentovat vyjádření advokátní kanceláře. Bylo by ode mě krajně nezodpovědné, kdybych něco říkal, když nevím, o čem budeme jednat,“ reagoval Špak. 

Původní dvůr město v lokalitě koupilo v 16. století od soukromého vlastníka. Následně se hospodaření ujal místní farář a po složitém historickém vývoji majetek získala římskokatolická církev od státu. Biskupství českobudějovické opakovaně uvádělo, že nemá pochybnost o správnosti vlastnictví.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky budějovice, soud, děkanská pole, pozemky, spor, pozemek, radnice, advokátní kancelář, Česká pirátská strana, Tomáš Bouzek, České Budějovice, Josef Špak, TOP 09, Západočeská univerzita v Plzni, Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Právníci nedoporučují městu spor o pozemky za stovky milionů. Rozhodnou zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.