Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pacientů s covidem-19 přibývá. Kromě Budějovic a Tábora už je přijímají i další nemocnice

V jihočeských nemocnicích je 69 pacientů s nemocí covid-19. Kvůli tomu, že se překročily kapacity v českobudějovické a táborské nemocnici, se včera zrušilo rozhodnutí o umístění pacientů pouze do těchto dvou měst. Budějcké Drbně to potvrdila předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. Zároveň podle ní nelze vyloučit, že v budoucnu dojde k omezení plánované péče.

Z celkem 69 pacientů je 10 na jednotce intenzivní péče a jednomu pomáhá umělá plicní ventilace. Celkem 45 nemocných je v budějovické nemocnici, 18 evidují v Táboře. Na obou místech se tak o několik nemocných překročila původní kapacita, v krajském městě to bylo 35 a v Táboře 15. 

„Včera jsem proto rozhodli o zrušení centralizace pacientů, kteří mířili do Českých Budějovic a Tábora. V ostatních nemocnicích jsou oddělení či pokoje pro covidové pacienty. To platí pro Jindřichův Hradec, Písek, Strakonice a Český Krumlov,“ shrnula předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnic Zuzana Roithová.

Z infekčního oddělení je covidová jednotka

Celková kapacita je podle Roithové nyní dostatečná. Je ale třeba očekávat, že budou čísla i nadále růst. I proto se v nemocnicích připravují na upravený provoz, nebo už se do něj pusitli, což platí například pro již zmíněný Tábor. „Tam mohou další pacienty umisťovat na internu či plicní oddělení. Záleží na nemocnici, jak si to zorganizuje. Mohou ale také být i nadále na infekčním oddělení,“ zmínila Roithová a upozornila, že kapacita 15 lůžek byla určená pro centralizaci, která včerejškem skončila. 

Do karantény musely desítky tříd. Další budou přibývat, říká krajská hygienička

Podzim a konec testování ve školách. To jsou hlavní důvody nárůstu povrzených případů onemocnění covid-19 na jihu Čech. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu to uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Českobudějovická nemocnice vyčlenila infekční oddělení jako covidovou jednotku. Podobně tomu bylo i na jaře a loni na podzim. Infekční oddělení proto nyní přijímá jen pacienty s nákazou koronavirem. „Pacienti, kteří by nyní patřili na infekční oddělení, jsou hospitalizováni jinde. To znamená například, že pokud má člověk na ortopedii sepsi, zůstane tam na jednotce intenzivní péče,“ sdělila ČTK mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková

Průměr potvrzených případů za den podle jednotlivých týdnů v letech 2020 a 2021. 

První pacienti do ostatních měst již zamířili, což platí například pro Jindřichův Hradec. Péče v nemocnicích se zatím neomezuje. „V loňském roce už k tomu v toto období došlo a počty byly vyšší. Nyní nepotřebujeme omezovat plánovanou péči. Nelze ale vyloučit, že v příštích týdnech k tomu možná některé nemocnice přistoupí,“ dodala Roithová.

Za neděli a pondělí přibylo v kraji 100 případů. V kraji je nyní 1 684 lidí s nemocí covid-19. „Určitě bych chtěla vyzvat ty, kteří tak ještě neučinili, aby se nechali naočkovat. Vidíme, že účinnost očkování se jednoznačně prokázala. Kdybychom neměli očkování, byli bychom dnes ve vysokých číslech. Nejvíce se bojíme o ty, u nichž může mít onemocnění vážné následky,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemocnice, koronavirus, jižní čechy, nemconice, budějovice, Tábor, onemocnění, pacient, COVID-19, Zuzana Roithová, České Budějovice, Jihočeské nemocnice, a.s., Drbna.cz, Nemocnice České Budějovice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientů s covidem-19 přibývá. Kromě Budějovic a Tábora už je přijímají i další nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.