Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lovci můžou po dva měsíce střílet zajíce, podle myslivců je jich málo

Po dva měsíce mají ode dneška lovci v Česku možnost lovit zajíce. Za poslední myslivecký rok jich ulovili 32.210, meziročně o zhruba čtvrtinu méně, uvedl dříve Český statistický úřad. Myslivecký rok končí vždy posledním březnem.

Počty lovených zajíců dlouhodobě klesají, předloňský rok byl podle údajů statistiků výjimkou. Přes 40 tisíc zajíců myslivci ulovili kromě předloňska naposledy v roce 2012, kdy jich bylo zastřeleno 55 794. V minulosti se lovilo zajíců daleko více. „Například v roce 1973 odlov na území dnešní ČR činil 1, 214 tisíc kusů," uvedl již dříve za Českomoravskou mysliveckou jednotu Vlastimil Waic.

Výše odlovu je podle něj ukazatelem početnosti populace. „Stejně jako u ostatní drobné zvěře populace zajíců postupně klesala spolu s intenzifikací zemědělství, scelováním lánů, rušením mezí a remízků, druhy v současnosti pěstovaných plodin," uvedl Waic. Zajícům tak podle něj schází úkryty, které ke svému životu potřebují. „Současná výměra jednodruhových lánů je tak velká, že zajíc v nich není schopen dojít tak daleko, aby vyhledal potravu. Podobný vliv má i pokles biodiverzity, kdy zajícům i na loukách ubývá rostlinných druhů, které jim slouží jako potrava. Významný vliv má také intenzita pohybu lidí v krajině," dodal s odkazem na sběr plodů, jízdu na motocyklech a čtyřkolkách, ale i venčení psů. Kromě psů je podle něj v přírodě i víc ptačích predátorů, kteří zajíce loví.

„Myslivci se snaží populace zajíců podpořit tam, kde je to možné, vypouštěním nových jedinců, budováním napajedel, zřizováním mysliveckých políček pro doplnění potravní nabídky, tlumením predátorů a podobně," dodal. Kde je zajíců málo, tam je podle Waice myslivci neloví. O vypouštění zajíců vznikl dokument, který myslivci letos umístili na svůj youtubový kanál.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zajíc, lovení, myslivec, myslivecký rok, myslivost, Český statistický úřad, Česko, Českomoravská myslivecká jednota, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lovci můžou po dva měsíce střílet zajíce, podle myslivců je jich málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.