Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V okolí lipenské přehrady připravují desítky kilometrů tras pro běžkaře

Desítky kilometrů tras pro běžecké lyžování nabídne v zimě v případě příznivého počasí okolí lipenské přehrady. Jejich provozovatelé v těchto dnech upravují terén, kterým stopy povedou. V minulém roce mohli běžkaři využít v lokalitě více než 100 kilometrů upravených tras. V blížící se sezoně by měl být rozsah stop podobný. Informovali o tom zástupci Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu v okolí přehrady od Stožce po Rožmberk nad Vltavou.

„Po dohodě s nájemci pastvin mírně upravíme vedení tras na frymburských loukách. Běžkařské trasy tam budou po loňské zkoušce pravidelně upravovány až nad Moravický potok do nadmořské výšky 900 metrů. Stopy tam jsou sice náchylnější na zafoukání větrem, ale jsou tam nádherné výhledy na frymburské údolíčko. Vyřezali jsme náletové křoviny a motorovými kosami vysekali místa hůře přístupná technikou. Nyní nás ještě čeká závěrečné strojní mulčování tras na loukách a úprava dvou problematičtějších míst bagrem,“ uvedl Martin Řezáč z lyžařského oddílu Atletiko Frymburk, který se o údržbu stop stará v okolí Frymburku.

Trasy tam částečně vedou po loukách a pastvinách nad Frymburkem v okolí Svatoniny Lhoty, z části po zalesněném hřebenu mezi Frymburkem a Lipnem a v ručité míře také po zamrzlém a zasněženém lipenském jezeru. Jedno z ideálních nástupních míst je u fotbalového hřiště ve Frymburku.

Z Nové Pece je možné vyrazit do Rakouska

Nedaleká Horní Planá využívá pro údržbu dalších tras dvě rolby. „Pokud to sněhové podmínky dovolí, pokrýváme stopami pro klasiku území od Hůrky po Horní Planou. Za hezkého počasí lze spatřit sluncem zalité údolí jezera a na obzoru zasněžené Alpy,“ sdělil starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Další trasy udržují například provozovatelé v okolí Nové Pece a Stožce.

V katastru obce Nová Pec jsou udržovány stopy podél Schwarzenberského kanálu až na Zadní Zvonkovou s napojením do rakouského běžkařského areálu Schöneben. I tam už jsou připravení, trasy jsou uklizeny a rolba je nachystaná na úpravu stop.

Hora Plechý od Nové Pece. 

„Samozřejmě vše závisí na letošní sněhové nadílce. Jako každý rok jsme připraveni uspořádat běžkařské závody – Šumavskou 30, která se ovšem kvůli nedostatku sněhu v minulých čtyřech letech nemohla konat. Tuto sezónu vychází na termín v sobotu 5. února 2022,“ shrnul starosta Nové Pece Martin Hrbek.

„Ačkoli cestovní ruch v okolí lipenské přehrady loni v zimě svíral koronavirus, tak v první polovině sezony byly sněhové podmínky na velmi dobré úrovni a lyžařské stopy byly kvalitní. Díky práci obcí a dobrovolníků je region i letos na zimu výborně připravený. Co bylo možné udělat, je hotové. Nyní zbývá jen se modlit, aby bylo opět dost sněhu a aby nás nebrzdila omezení kvůli koronaviru,“ přidal předseda Turistického spolu Lipenska Jiří Mánek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky ČR, rekreace, počasí, Lipno, Jihočeský, běh na lyžích, Vodní nádrž Lipno, Frymburk, Stožec, Nová Pec, louka, Rožmberk nad Vltavou, Horní Planá, Martin Řezáč, Jiří Hůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V okolí lipenské přehrady připravují desítky kilometrů tras pro běžkaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.