Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeský kraj zřídil institut energetického ombudsmana

Jihočeský kraj zřídil institut energetického ombudsmana, který bude pomáhat především seniorům při vyjednávání o výši záloh na odběr elektřiny nebo plynu. Úřad zavedl speciální telefonní linku, kam mohou zájemci, kteří byli u zkrachovalých distributorů, volat a dostanou informace ohledně jednání s dodavatelem poslední instance.

„V minulém týdnu jsem byl svědkem případu, kdy jedné seniorce vyměřili násobně vyšší zálohy, než měla, a teprve po intervenci našich kolegů a prokázání reálných spotřeb za minulá období došlo k jejich snížení. Tahle zkušenost mě vedla k myšlence vytvořit na krajském úřadě energetického ombudsmana,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS).

Nový institut má podle hejtmana pomáhat především v tom, aby podmínky nebyly ani pro ty ekonomicky nejzranitelnější skupiny obyvatel likvidační. „Všichni chápeme, že ta situace je složitá, a my neumíme nikomu zajistit lacinou elektřinu nebo plyn. Můžeme ale pomoct při jednáních s dodavatelem poslední instance, protože není možné, aby například senioři museli obětovat valnou část svých příjmů na zálohy za energie, když jejich prokazatelná spotřeba odpovídá zálohám daleko nižším. A právě pro seniory a sociálně ohrožené skupiny bude tahle pomoc fungovat,“ řekl Kuba. Dodal, že kvůli případné spolupráci na projektu osloví i distribuční společnost E.ON.

V Česku je kolem 900 tisíc odběratelů energetické skupiny Bohemia Energy, jež v polovině října ukončila činnost, kteří si nyní musí hledat nového dodavatele energií. Její klienti se tak dostali do režimu dodavatele poslední instance, což pro ně může znamenat i několikanásobný nárůst plateb za energie.

Lidé mohou volat na číslo 386 720 398 každý všední den od 8:00 do 16:00. Dotazy je možno směřovat také na e-mail: pomahamejihocechum@kraj-jihocesky.cz. 
 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, energie, Jihočeský, Jihočeský kraj, ombudsman, dodavatel poslední instance, Martin Kuba, ODS, E.ON, Bohemia Energy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zřídil institut energetického ombudsmana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.