Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přijďte se na lavičky nad řekou podívat, vzkazuje autor projektu

Jen málo projektů vyvolalo v Českých Budějovicích takovou vlnu reakcí jako lavičky nad řekou v centru města. Autorem nápadu je Tomáš Holub, který poskytl Budějcké Drbně rozhovor přímo na místě.

I přestože nejde z pohledu financí o významnou částku, vyvolal váš nápad velký počet pozitivních i negativních reakcí. Překvapilo vás to?
Rozhodně mě to překvapilo. Divil jsem se, když jsem na Facebooku viděl, že má jeden příspěvek na tohle téma 130 komentářů. Taková čísla občas nemají ani články o parkování v Budějovicích. Vyjadřovala se k tomu spousta lidí, což jsem vnímal od začátku hlasování o participativním rozpočtu. Už tehdy jsem četl například komentáře o tom, že budou lidi padat do vody.

Zatím to tak nevypadá. Vedle nás jsou právě u řeky maminky s malými dětmi a nezdá se, že by měly strach. Jak tuhle diskusi vnímáte?
Lidé občas vymýšlí, proč je něco špatně. Viděli jsme ale, že se odřezalo zábradlí a k ničemu nedošlo. Tady člověk ani nemá důvod jít po hraně „omylem“. Když jdete k vodě, tak se k ní nějaký čas blížíte a chováte se obezřetně.

Jaké reakce vnímáte nyní, když je hotovo?
Hlavně pozitivní. Lidé sem chodí, i když se lavičky umístily relativně pozdě. I v listopadu, kdy je chladněji, tady posedávají s kávou a tráví volný čas. Ty negativní reakce píšou lidé od počítače, i když to mnohdy naživo ještě neviděli. 

Takže byste jim doporučil, aby se přišli podívat?
Určitě. Myslím, že by se měli přijít podívat. Jsou tady strachy z toho, že to nebude fungovat, část lidí se ptala, jak se na to poleze. Proto jsme tam umístili i schůdky, což byl podnět z města. Nakonec ale sám vidíte, že ani vy jste to nepoužil. Uděláte jednoduchý krok dolu a sednete si. Zatím to funguje a věřím, že to tak bude i v létě.

Část obyvatel překvapilo, že realita neodpovídá vizualizaci, kde bylo laviček více. Proč se tak stalo?
Muselo dojít ke kompromisu kvůli financím. Teď se udělal prototyp, jehož cílem je vyzkoušet, jestli to bude fungovat. Chtěli jsme zjistit, zda nevznikne nějaká komplikace, na kterou by pak bylo možné reagovat při případném rozšíření laviček. Nakonec nějaké peníze přece jen zbyly, což by umožnilo lavičky přidělat.

Stane se to?
Bavili jsme se o tom a vypadá to, že by se tak mohlo stát. Uvidí se, jaký o to bude zájem. Zároveň záleží na vůli města.

Na vizualizacích byly také lavičky u hotelu Budweis. Kdy jste se rozhodli, že to bude u Biskupské zahrady?
Tohle místo bylo snazší na instalaci. U té druhé lokality by bylo nutné upravit konstrukci, protože je tam šikmá stěna břehu. Zároveň je ale otázkou, jestli se to tam vůbec hodí.

Tomáš Holub (25 let)
Pochází z Českých Budějovic. Studoval obor průmyslový design na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Nyní studuje magisterský obor grafický design na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity.  

Jste s výsledkem spokojený?
Určitě cítím spokojenost. Nakonec došlo k nějakým konstrukčním změnám, ale našli jsme kompromis. Zároveň je to provedení hodně proti vandalům. Nikdo nedokáže vzít prkno a urvat ho. Proto věřím, že to dlouho vydrží.

Ukotvení zůstane tak, jak ho teď vidíme?
Řešili jsme s investičním odborem, že by se na to udělaly dřevěné truhlíky. Myslím, že to je skoro zbytečné, protože se to může někdo snažit odnést. Za mě je to takhle v pohodě.

Co vás k nápadu přivedlo?
Bylo to víc věcí. Odřezalo se zábradlí, a zároveň se aktualizovala studie Město a voda, kde architekti řešili trávení volného času u vody. Proto mě napadlo vymyslet tohle posezení. Ve škole jsem tu možnost dostal.

Chcete se v tom i nadále angažovat a zapojit se do diskuse či přoměny veřejného prostoru?
Já už to nějaký čas dělám. Zapojuju se do spolku CykloBudějovice a snažím se promlouvat do nejrůznějších diskusí. Zároveň mě zajímá správa veřejných statků a to, co s tím souvisí. Navrhování jako takové se má soutěžit. Myslím, že velké téma je například jednotný mobiliář.

Když sedíme u řeky, je pro vás v Budějovicích nějaké místo, u kterého by se podle vás dal využít jeho potenciál?
Určitě je to park Háječek. Lidé tím místem teď hlavně prochází. Myslím, že je velký potenciál v otevření a zpřístupnění výběžku u planetária.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky lavičky, řeka, budějovice, malše, slepé rameno, projekt, rozpočet, České Budějovice, Tomáš Holub, Drbna.cz, Facebook, Fakulta architektury ČVUT, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijďte se na lavičky nad řeknou podívat, vzkazuje autor projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.