Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Veterináři potvrdili v malochovu na Jindřichohradecku ohnisko ptačí chřipky

Veterináři potvrdili v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku další ohnisko ptačí chřipky. Utratili proto 40 kusů slepic a kohoutů. Jedná se o subtyp nákazy H5N1, který může být potenciálně nebezpečný i pro člověka.

„Chovatel nahlásil krajské veterinární správě hromadný úhyn deseti kusů v průběhu jednoho dne. Veterinární inspektoři provedli neprodleně na místě epizootologické šetření, během něhož zjistili, že zbývající drůbež vykazuje příznaky typické pro ptačí chřipku, odebrali vzorky a ty odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu. Vyšetření následně potvrdilo, že se jedná o ptačí chřipku subtypu H5N1," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Dodal, že podle výsledku stanovení patogenity po víkendu veterináři vytyčí uzavřená pásma okolo ohniska nákazy a v nich nařídí mimořádná opatření. Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty. „Státní veterinární správa apeluje na všechny chovatele drůbeže, aby důsledně dodržovali zásady biologické bezpečnosti ve svých chovech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Vorlíček řekl, že v současné době dochází v Evropě k výraznému nárůstu počtu nových ohnisek ptačí chřipky a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V ČR letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory ČR to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, Jihočeský, ptačí chřipka, okres Jindřichův Hradec, ptáci, infekční onemocnění, Státní veterinární správa České republiky, Stráž nad Nežárkou, Dolní Lhota, Agrární komora České republiky, PERENA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři potvrdili v malochovu na Jindřichohradecku ohnisko ptačí chřipky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.