Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Teplárna v Písku zdraží od nového roku teplo o 17 procent

Písecká Teplárna od nového roku navýší cenu tepla o 17 procent. V bytě o velikosti 3+1 tak lidé zaplatí za teplo a teplou vodu měsíčně o zhruba 285 korun více. Informovalo o tom vedení radnice.

Většinovým akcionářem teplárny je město. Rozhodnutí je reakcí na růst cen energií na trhu. Od 1. ledna 2022 odběratelé v Písku za teplo zaplatí 722,40 korun za gigajoule bez DPH, meziročně to je o 17 procent více.

„Teplárna Písek se díky spuštění nového kotle na biopalivo vyhnula zvýšení ceny tepla o více než 80 procent, protože na ni nedopadne razantní nárůst cen emisních povolenek. Zároveň ve spolupráci s městem Písek, jako hlavním akcionářem, udělala maximum pro to, aby co nejméně promítla razantní nárůst cen energií do ceny tepla. Výsledkem je, že ve standardním bytu 3 + 1 se cena za teplo a teplou vodu zvedne o zhruba 285 korun měsíčně na necelých 2000 korun, v zatepleném rodinném domku stoupne průměrně o 313 korun za měsíc na něco málo přes 2100 korun,“ řekl místostarosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Ročně ušetří desítky milionů

Na začátku listopadu teplárna spustila provoz kotle na biomasu. Díky zařízení ušetří ročně desítky milionů korun na emisních povolenkách. Kdyby k investici nedošlo, musela by se podle vedení města cena tepla jen kvůli povolenkám zvýšit o více než 300 korun za gigajoul.

„Hlavním faktorem, kvůli kterému jsme museli ke zdražení přistoupit, je cena zemního plynu a elektřiny, které vzrostly o 300 a 100 procent,“ uvedla ředitelka Teplárny Písek Andrea Žáková.

„Teplárna by měla být příští rok schopna absorbovat případné další nenadálé výkyvy cen energií a začít tvořit rezervu na další investice, které budou v horizontu tří až pěti let nutné k zahájení definitivního odchodu od uhlí,“ dodala mluvčí radnice Petra Měšťanová

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Písek, tpelárna, teplo, cena, byt, dům, bydlení, vytápění, energie, Teplárna Písek, Ondřej Veselý, ČSSD, nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna v Písku zdraží od nového roku teplo o 17 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.