Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Honzík bojuje s následky nehody. Na jeho léčbu přispěli strakoničtí vojáci

Celkem 14 tisíc korun mezi sebou vybrali strakoničtí vojáci, kteří nyní působí v Litvě. Peníze poslali na léčbu Honzíka, jenž bojuje s následky nehody. Při ní chlapec sjel na odrážedle do jezírka a kvůli nedostatku kyslíku se vážně poškodil jeho mozek.

Nehoda se Honzíkovi stala, když mu byly dva roky. Ten den byl s maminkou na pobytu rodičů a dětí. Všichni se chystali na procházku a maminka nechala hlídat Honzíka známými, aby vyzvedla svačinu pro děti. V nestřežený okamžik chlapec sjel na odrážedle do nedalekého přírodního jezírka.

„Přestože jej hned po vytažení z vody začali resuscitovat a přivolaným záchranářům se podařilo obnovit srdeční činnost, jeho stav byl kritický. Chlapec byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Brno, kde lékaři bojovali o jeho život. Ani radost z krátkého procitnutí netrvala dlouho. Poškození mozku v důsledku nedostatku kyslíku se ukázalo jako velmi vážné. Přestože lékaři nedávali žádnou naději na zlepšení, rodiče ani Honzík to nevzdali,“ uvedla Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. 

Honzík dělá pokroky

Příběh malého bojovníka oslovil i vojáky, kteří jsou nyní na zahraniční misi v Litvě. „Mám syna, kterému jsou čtyři roky. Dokážu se vžít do pozice maminky malého Honzíka. Sám moc dobře vím, jak je těžké uhlídat děti u vody,“ prohlásil rotmistr J. D., který inicioval sbírku na litevské základně Rukla.

Ode dne, kdy se Honzík zranil, už uplynul rok a půl. Chlapcův stav se postupně zlepšuje. „Dokáže sám jíst pusou, leze po čtyřech, a pokud se má čeho přidržet, vydrží i chvilku stát,“ popsala maminka Kamila Šiplová.

„Mluvit a chodit zatím ještě nedokáže, ale pevně věříme, že i to se naučí. Podle vyjádření lékařů jsou před námi dva stěžejní roky, kdy má Honzík šanci se uzdravit,“ přidala maminka.

Čeští vojáci v Litvě přispěli na léčbu nemocného Honzíka. Foto: SkKySIO

Honzík má za sebou náročnou a nákladnou léčbu. „Domníváme se, že mu nejvíce pomohla transfuze jeho vlastní pupečníkové krve. Nyní dělá pokroky díky pravidelným aplikacím kmenových buněk, kombinovaných s ponory v hyperbarické komoře a díky intenzivní neurorehabilitaci,“ doplnila jeho maminka.

„Honzíkovi rodiče mají náš velký obdiv, že to nevzdali, bojovali a snaží se udělat vše pro to, aby se hoch zcela uzdravil. Držíme jim palce, aby léčba dospěla ke zdárnému konci,“ vzkázal rotmistr J. D. za všechny vojáky, kteří přispěli do sbírky. Na léčbu přispěla i široká veřejnost. Díky tomu se už podařilo vybrat přes pět milionů korun. Informace o tom, jak se stav Honzíka vyvíjí, je možné sledovat přes stránky uzdraveniprohonzika.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SkKySIO, uzdraveniprohonzika.cz

Štítky vojáci, strakonice, brno, jižní čechy, honzík, nehoda, léčba, Litva, lékař, Jefferson Davis, Fakultní nemocnice Brno, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honzík bojuje s následky nehody. Na jeho léčbu přispěli strakoničtí vojáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.