Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Referendum k průmyslové zóně u dálnice bude v Soběslavi příští rok

Až přístí rok při komunálních volbách se uskuteční referendum, které se týká plánované průmyslové zóny v Soběslavi na Táborsku. Informovali o tom zástupci spolku Naše Soběslav s odvoláním na rozhodnutí krajského soudu. Projekční kancelář mezitím dál pokračuje v přípravě záměru.

Termín konání referenda byl v posledních týdnech jedním z hlavních bodů diskuse. „Krajský soud v Českých Budějovicích vyhověl našemu požadavku a vyhlásil referendum souběžně s komunálními volbami v roce 2022,“ vzkázal za spolek jeho stránkách Miloš Bučinský, který je zároveň opozičním zastupitelem za Piráty.

Ten také zmínil, že soud odmítl argumentaci města a mimo jiné zmínil, že město už jednou nedůvodně blokovalo snahu o vyhlášení referenda. 

Otázky do referenda: 
1. Souhlasíte s tím, aby město Soběslav bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě logistického centra na místě zastavitelných ploch Z12 a Z20 vymezených územním plánem Soběslav ve znění změny č. 1?

2. Souhlasíte s tím, aby město Soběslav bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě hal o zastavěné ploše stavby (každé haly) převyšující 10.000 m2 na místě zastavitelných ploch Z12 a Z20 vymezených územním plánem Soběslav ve znění změny č. 1?

„Přesný termín referenda je zatím neznámý a bude záviset na termínu vyhlášení komunálních voleb prezidentem republiky. Předpokládaný termín je přelom září/říjen 2022,“ uvedl Bučinský. Spolek posbíral celkem 1 225 podpisů. 

Investorem je podnikatel Jiří Tomeš, který se věnuje zahraničnímu obchodu. Projektový management má na starosti společnost Exprin Property. Ta již několik měsíců vyjednává se zástupci města o podobě záměru. Zastupitelé dokonce založili Výbor pro rozvoj průmyslové zóny, který má za úkol prosazovat požadavky města. 

„My v současné době pokračujeme a připravujeme vše k podání velké EIA (Vyhodnocení vlivů na životní prostředí, pozn. red.). Pokračujeme na základě dohody, ke které jsme došli s výborem zastupitelstva. Body zastupitelstvo schválilo,“ sdělil jednatel Exprin Property Petr Prokop.

Do procesu EIA chce firma dokument podat na začátku příštího roku. Podle Petra Prokopa může vyhodnocení trvat až jeden rok. „EIA posuzuje vliv na životní prostředí, což jsme se snažili vysvětlit. Neznamená to, že se něco bude stavět, nebo jak se to bude stavět. S tím referendum nemá nic spoelčného. Poté následuje hlavní moment, kterým je územní rozhodnutí," dodal Prokop. 

Bude v Soběslavi referendum o průmyslové zóně? Areál firma chystá u D3

Dva významné dokumenty v příběhu průmyslové zóny u dálnice D3 budou 22. září řešit soběslavští zastupitelé. Na stole jim přistane návrh referenda, který posvětil krajský soud, a zároveň dohoda s investorem.

„My jsme to čekali, že dojde k tomuto rozhodnutí, protože se tak soudy v podobných případech rozhodují. Myslíme si nicméně, že už došlo v té věci k takovému posunu, že referendum v té podobě není potřeba. Rozhodnutí soudu ale pochopitelně respektujeme,“ reagoval starosta Jindřich Bláha (Sdružení ODS a NK).

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Soběslav, referendum, průmyslová zóna, investor, dálnice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, okres Tábor, Petr Prokop, Česká pirátská strana, EIA, České Budějovice, Jindřich Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum k průmyslové zóně u dálnice bude v Soběslavi příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.