Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výročí policie připomíná výstava na radnici. K vidění jsou unikátní uniformy

Policie České republiky slaví letos významné výročí. Uplynulo totiž 30 let od jejího založení. A jak jinak oslavit takové číslo, než malým pohledem do minulosti, ale i trochu srovnáním, jak šel čas s policií. Výstavu Policie v toku času si můžete prohlédnout na radnici až do 7. prosince.

Jihočeští policisté se rozhodli lidem přiblížit, jak šel čas s policií pomocí výstavy, kde návštěvníci uvidí exponáty od dob první republiky, přes 70. a 80. léta, až po současnost.

„K vidění jsou zde například uniformy četníků, četníků, kteří sloužili v terénu, ale i policistů, kteří byli u dopravní policie. Máme tady dost unikátní kousky z dob protektorátu nebo například raritní kousek, uniformu ozbrojeného sboru ostrahy železnic,“ popsal policejní mluvčí Jiří Matzner.

Všechny vystavené uniformy mohou lidé porovnat s nejmodernějším a kompletním vybavením příslušníka zásahové jednotky. Zajímavostí je také vystavená figurína policistky, která je oblečena do policejní kožené moto uniformy. „Ti zasvěcenější ale ví, že ženy moto hlídky nesloužily,“ prozrazuje Matzner. Kromě uniforem je připravena také historická výstava cestovních dokladů, ale i technického vybavení, vyznamenání nebo odznaků.

Velký podíl na výstavě má také Jiří Fanta, který policejní dobové uniformy sbírá. „Pořizuji je vážněji asi 15 let. Něco jsme měli doma, protože děda byl důstojník, takže nějaké uniformy jsou po něm, některé německé uniformy jsem našel na půdě,“ popisuje vášnivý sběratel.

Mezi nejzajímavější exponáty, které podle něj mohou lidé na výstavě vidět, patří například uniforma důstojníka protektorátní policie. Vystavenou najdeme ale také jednu německou uniformu.

Výstava trvá až do 7. prosince a je otevřena od pondělí do soboty. Vstup je pro všechny zdarma. Vážní zájemci si mohou výstavu užít s komentovanou prohlídkou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce, archiv policie

Štítky výstava, policie, Policie ČR, Policie v toku času, uniforma, Česko, radnice, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí policie připomíná výstava na radnici. K vidění jsou unikátní uniformy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.