Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tábor, Strakonice i Krumlov ruší část akcí. Advent v Budějovicích pokračuje

Některá jihočeská města ruší nebo omezují kvůli covidové pandemii adventní programy. Strakonické muzeum zrušilo trhy plánované na 3. až 5. prosinec, Český Krumlov zrušil program na náměstí, trh ale zachová. Tábor zrušil slavnostní rozsvícení stromu a s ním spjatý program. Více akcí zrušila Třeboň. Trhy v Českých Budějovicích pokračují bez omezení.

Adventní program na náměstí Svornosti zrušil Český Krumlov, adventní trh a menší akce ale zachová. Velké akce podle radních představují riziko v šíření covidu.

„Na stole jsme měli několik variant a pro tuto chvíli jsme zvolili nejschůdnější verzi. Rušíme veškerý program na náměstí, kde se schází stovky až tisíce lidí a kde nedokážeme uhlídat a zajistit dodržování opatření. Je to příliš velké riziko," uvedl v tiskové zprávě starosta Dalibor Carda (SN-Město pro všechny).

Český Krumlov tak zrušil rozsvícení vánočního stromu i andělský průvod plánovaný na 10. prosince. Vánoční atmosféra ale podle radnice na náměstí bude: strom, betlém, reprodukované koledy a adventní trh. O akcích jako živý betlém nebo Medvědí Vánoce rozhodne město později.

Program omezil i Tábor

Dvě předvánoční akce, kde čekalo hodně lidí, omezilo město Tábor. Slavnostní rozsvícení stromu 26. listopadu nebude. „Rušíme původně plánovaný páteční zahajovací ceremoniál, andělskou poštovnu, nebudou projevy, ani podávání punče. Lidé však potkají v ulicích anděly a na náměstí bude v pátek hrát soubor Wild Sticks, aby vytvořil předvánoční atmosféru," uvedla vedoucí táborského odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková.

Na táborské akci Čertoviny 5. prosince nebude pekelná show., lidé ale potkají Mikuláše, čerta a anděla v ulicích. Staročeský vánoční trh 11. a 12. prosince zatím platí, v sobotu 27. listopadu otevřou stánky na náměstí TGM.

Stejně postupují i další města

Třeboň škrtla kulturní program na tuto sobotu. Nebudou se ani rozsvěcovat adventní svíce u kašny, zrušené jsou akce Česko zpívá koledy, živý betlém na zámeckém nádvoří 20. prosince nebo novoroční ohňostroj.

„Musíme upravit kulturní program podle aktuálních epidemických opatření. Výrazně se změny dotýkají kulturních akcí venku, kdy mají pořadatelé povinnost aktivně bránit shromažďování osob. Tudíž nemůžeme pořádat akce, kde se lidi setkávají," sdělila vedoucí třeboňského odboru kultury a cestovního ruchu Alena Seberová. Na zahájení adventu 27. listopadu budou v Třeboni jen dva stánky, dřevěný betlém, Ježíškova pošta a charitativní prodej andělů.

Advent v Budějcích začne zítra. Rozsvícení stromu i přílet anděla město zrušilo

Už zítra odstartuje na náměstí Přemysla Otakara II. Českobudějovický advent s podtextem Muzikálové Vánoce. V letošním ročníku připravili organizátoři několik novinek a nabitý kulturní program. Kvůli zhoršující se covidové situaci se ruší...

Adventní trh na českobudějovickém náměstí pokračuje. Program začne v pátek včetně bruslení na kluzišti kolem kašny. Již dříve ale město zrušilo akci Přílet anděla a slavnostní rozsvícení stromu. „Zatím se snažíme bojovat pro lidi, abychom aspoň trochu zachovali atmosféru před Vánoci. Přistupujeme jenom k lehkým úpravám programu, nekumulovat v jeden okamžik tři kapely, kde by hrozilo, že bude úplně narváno. Zatím máme u hygieny pochopení," řekl organizátor Rudolf Střítecký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, kultura, advent, trhy, program, Český Krumlov, České Budějovice, strom, Strakonice, Třeboň, Svornost, Vánoce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor, Strakonice i Krumlov ruší část akcí. Advent v Budějovicích pokračuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.