Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Temelín zažádal o povolení k provozu druhého temelínského bloku

ČEZ dnes požádal u Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o povolení k dalšímu provozu druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Povolení musí energetici získat do poloviny příštího roku. Temelín musí každých deset let dodat úřadu dokumenty. První temelínský blok má povolení k dalšímu provozu od září loňského roku.

Povolení je vázáno na pravidelné desetileté cykly, během kterých musí české jaderné elektrárny prokázat, že plní všechny podmínky související s bezpečným provozem. Pro druhý blok vyprší desetiletá perioda 31. května 2022. „Energetici proto s předstihem na úřad doručovali potřebné dokumenty. V nich ČEZ dokládal například stav zařízení, jak bude v následujících letech sledovat jeho životnost nebo jaké budou investice do modernizace a posílení bezpečnosti,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták

Podle ředitele Temelína Jana Krumla byly už v loňském roce předány úřadu dokumenty, které byly společné pro oba bloky. „Letos jsme ve dvou várkách předávali podklady, které se týkají druhého bloku. Každopádně jde o klíčové materiály, kterou jsou velmi důležité i pro nás a naše budoucí plány,“ řekl. 

Práce na obnově povolení k provozu pro oba temelínské bloky začaly v roce 2018. První blok získal povolení vloni. Druhý ho musí od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost získat do 31. května 2022.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Temelín, ČEZ, druhý blok, povolení, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín zažádal o povolení k provozu druhého temelínského bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.