Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidem na strakonickém sídlišti hrozí, že ceny za teplo stoupnou o desítky procent

Město Strakonice získalo od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) licenci pro svou městskou společnost TC Přádelna, která začala fungovat jako odběratel a dodavatel energií. Dodává firmě Energo, s níž vede spor strakonická teplárna. Cílem bylo zajistit dodávky tepla na sídlišti Šumavská, řekl dnes starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Náklady za teplo tak lidem na sídlišti Šumavská stoupnou podle radnice o jednotky procent, zhruba o inflaci. Podle firmy Energo můžou obyvatelé zaplatit za teplo až o desítky procent víc než letos, řekl jednatel Energa Roman Němeček.

Teplárna letos několikrát přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli opakovaně bez tepla a teplé vody. Teplárna a Energo vedou spor o platby za odběry, věc řeší soudy i ERÚ. Ten již dříve podal kvůli přerušeným dodávkám tepla trestní oznámení na starostu i vedení teplárny, za "bezohledný postup vůči spotřebitelům".

Podle radnice má vstup společnosti TC Přádelna jako prostředníka mezi Energo a teplárnu jediný účel: zajistit stabilní dodávky tepla pro obyvatele ohrožených lokalit. „Přádelna je tam kvůli tomu, aby se nevypínalo teplo a teplá voda. Bude o trošku dražší, ale na nás (na dodávky od města) si bude mnohem víc přihazovat pan Němeček. Část ceny, kterou přidá Přádelna, bude zanedbatelná," řekl starosta Břetislav Hrdlička. O situaci dnes informovala Mladá fronta Dnes.

Náklady za teplo stoupnou lidem podle radnice o jednotky procent. „Nicméně současná nejistota ohledně dodávek tepla byla pro obyvatele daných lokalit frustrující a neúnosná," uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Přádelna a Energo zatím nepodepsaly smlouvy. „Naše firma dělá kalkulaci ceny tepla. V kalkulaci mohou být pouze oprávněné náklady, které jsou spojené s dodávkami tepla. K ceně, kterou dostaneme od Přádelny, musíme dát oprávněné náklady. Náš nový dodavatel tepelné energie, TC Přádelna, nakupuje cenu od teplárny a chce nám prodávat teplo za cenu, která je nejdražší ze všech cen ve Strakonicích. Pokud jednatelé Přádelny nedostanou rozum, pak to bude odběratele stát i desítky procent (navíc)," řekl dnes jednatel Energa Roman Němeček.

Na jaře strakoničtí zastupitelé schválili, že město půjčí teplárně bezúročně deset milionů korun. Firma chce postavit teplovod na sídliště Šumavská a do lokality archeologa Dubského. Radnice by tak vyřešila spor teplárny s Energem. Stavební úřad zatím nerozhodl. Hrdlička dnes řekl, že teplovod chce město začít stavět na jaře.

Podle starosty chce Němeček prodávat teplo za několikanásobnou cenu než je ve městě běžná. „Pokud by nám aspoň pronajal výměníky, mohli by lidé dostávat cenu od teplárny, která je s nulovým navýšením. Ale nechce, protože pro něj je to málo peněz," řekl starosta.

Strakonická teplárna vytápí 7000 domácností a desítky firem. Většinový akcionář, jímž je město, má v teplárně 77,3 procenta akcií. Loni se firma dostala do zisku po zdanění 2,9 milionu, když v roce 2019 skončila se ztrátou 32 milionů Kč. Tržby byly 314,3 milionu. Loni prodala 455,2 terajoulu (TJ) tepla. Vyplývá to z výroční zprávy. Teplárna zachová pro rok 2022 stejnou cenu za teplo jako letos, gigajoule bude za 635,4 Kč, sdělil ČTK v listopadu generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, teplo, správa, Strakonice, sídliště, Energetický regulační úřad, Roman Němeček, radnice, Mladá fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem na strakonickém sídlišti hrozí, že ceny za teplo stoupnou o desítky procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.