Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veterináři začali likvidovat 1500 hus z Rybářství Nové Hrady, část chovu zůstane

Veterináři začali u rybníka Velebil na Českobudějovicku likvidovat ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady, u nichž se prokázala ptačí chřipka. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku. Po žádosti chovatele vybrali veterináři 420 hus z několika linií a hejn, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované. Původně měli dnes a v středu veterináři utratit 1900 ptáků. Podle Rybářství Nové Hrady by mohl chov pokračovat. Veterináři řeší, zda půjde použít vakcínu proti ptačí chřipce.

Další možné ohnisko

Veterináři mají podezření, že nové ohnisko ptačí chřipky je i v malochovu v Českých Budějovicích. Výsledky budou dnes. „Pravděpodobně budeme mít další ohnisko," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba novinářům.

Zmírnění opatření, snaha o zachování chovu

Rybářství veterináře požádalo, aby zmírnili opatření. „Z důvodu, že jsou to chovné kusy, velice cenné pro další chov. Tak jsme celou situaci zvážili a vybrali 420 kusů, několik linií, které jsou opravdu cenné. Jedná se o genetickou rezervu, tak se ještě snažíme zachránit, co se dá. Vyselektovali se chovní jedinci, kteří jsou významní pro šlechtění linií, aby se chov nezlikvidoval celý. Vybrali se v poměru jedna ku třem co se týče pohlaví, asi 420 kusů, které budeme nadále pozorovat. Zatím jsou bez klinických příznaků onemocnění. Budeme je testovat, zatím zkoušíme ponechat tu rezervu, aby mohlo šlechtění pokračovat dál," řekl Kouba. K žádosti rybářů se podle něj připojila i drůbežářská unie.

V listopadu utratili veterináři v chovu rybářství kolem 2600 ptáků. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Chov čítal 5000 ptáků. Ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař dnes řekl, že chov by mohl pokračovat. „Chov snad bude moci nějak pokračovat, ale jaro je ještě daleko. V současné době máme to hejno zavřené, pod přísnou kontrolou. Chov by se mohl zachovat, že by se nevytloukly linie a dál by to šlo namnožit," řekl ředitel. Vedle hejna genetické rezervy 420 hus má firma ještě jedno hejno 400 hus, jehož výsledky na ptačí chřipku jsou negativní. Škody zatím firma nesčítala.

Ptačí chřipka je u dalších hus Rybářství Nové Hrady, šlechtitelský chov asi skončí

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn firmy Rybářství Nové Hrady. Příští týden budou muset utratit asi 1900 ptáků. V listopadu tam utratili veterináři kolem 2600 ptáků. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou...

Ptačí chřipku H5N1 potvrdili veterináři u čtyř hejn hus domácích chovaných na třech rybnících: Kachním, Jakulském a rybníku Velebil u Nových Hradů. Likvidace potrvá dva dny, protože ptáci jsou na třech místech a ve čtyřech halách. V chovu, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady, se ptačí chřipka prokázala letos poprvé 19. listopadu. Veterináři tam postupně utratili přes 2600 ptáků, hus a kachen. Nákazu tam zřejmě zavlekli volně žijící ptáci.

„Možná, že to dopadne dobře, že si (husy vyčleněné na rezervu) vytvoří protilátky. Státní veterinární správa teď jedná o tom, jestli by se dala použít nouzová vakcinace. Zatím nevíme, jaká vakcína by se použila, jestli vůbec existuje taková, která by byla pro tento chov vhodná," řekl Kouba. V hale, kde dnes ptáky utráceli, nalezli asi 40 uhynulých hus. Podle Kouby je Jihočeský kraj choulostivý na ptačí chřipku, protože je tam hodně rybníků, kde se nákaza snadno přenese od volně žijících ptáků.

Veterináři potvrdili minulý týden nové ohnisko ptačí chřipky také v malochovu drůbeže ve vesnici Řečice, jež patří pod Blatnou. V tříkilometrovém ochranném pásmu je i velkochov firmy Blatenská ryba. Jinde se tam nákaza zatím neprokázala, řekl Kouba. V Česku letos veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hzsjc.cz

Štítky ČR, chov, zdraví, chřipka, drůbež, Nové Hrady, husa, ptáci, Rybářství Nové Hrady, ptačí chřipka, Česko, okres České Budějovice, České Budějovice, Státní veterinární správa České republiky, Blatenská ryba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři začali likvidovat 1500 hus z Rybářství Nové Hrady, část chovu zůstane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.