Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kapacita testovacích míst na covid se na jihu Čech o svátcích nemění

Kapacita testovacích míst na koronavirus v Jihočeském kraji zatím převyšuje poptávku. Situace by se neměla nijak změnit ani v období Vánoc. Testovací místa v regionu během svátků neplánují zásadnější omezení provozu.

Dvacet tisíc testů týdně

„Máme kapacitu nastavenou na více než 20 tisíc testů týdně. A nejvyšší počet jsme měli loni na podzim, kdy jsme se dostali přes 15.000," uvedla ředitelka holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. Dodala, že také kvůli tomu lidé na jihu Čech nemusí dlouho čekat na test a ani na samotný výsledek. „Jediný problém je v tom, že relativně dost zájemců nakonec nevyužije zarezervovaný termín na test. Buď si to zamluví na více místech a jdou jen na jedno. Nebo v některých případech lidé na test, na nějž jim vypíšou rezervaci lékaři, vůbec nepřijdou," uvedla.

Bezplatně nyní mohou podstoupit dva PCR testy měsíčně lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, lidem s jednou dávkou očkování a lidem s kontraindikací k očkování. Od 22. listopadu se testy na koronavirus až na výjimky neuznávají jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, v restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Negativní PCR či antigenní test se uznává například pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, využít v tomto případě ale nelze samotesty.

Podle Roithové je v současnosti situace výrazně klidnější než v období loňských Vánoc. „Počet nových případů není tak vysoký. Navíc jsou odběrová místa, laboratoře i nemocnice ještě lépe připraveny. Během Vánoc neočekáváme, že by poptávka po testech byla výrazně vyšší," řekla.

Počet hospitalizovaných klesá

V jihočeských nemocnicích lehce klesá počet hospitalizovaných, kteří mají koronavirus. Zatímco před dvěma týdny se stav pohyboval kolem čtyř stovek, nyní klesl zhruba o čtvrtinu. Roithová však upozornila na to, že začátkem nového roku zdravotníci očekávají nárůst nových případů. „Navíc musíme počítat s tím, že i k nám do kraje dorazí varianta omikron a je otázkou, v jaké síle a co předvede," řekla.

Od začátku pandemie loni na jaře se prokázal covid-19 u 148.427 lidí. Vyléčilo se dosud 133.418 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 2049 lidí. Hygienici nyní v kraji evidují 12.960 pacientů s covidem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, testování, Jihočeský kraj, COVID-19, Česko, Vánoce, Zuzana Roithová, očkování, nemocnice, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita testovacích míst na covid se na jihu Čech o svátcích nemění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.