Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Většina jihočeských měst od ledna navýší cenu za některé služby

Většina jihočeských měst od ledna navýší ceny některých služeb. Na řadě míst tak zdraží například teplo, voda nebo MHD. Jihočeská města tím většinou reagují na inflaci nebo rostoucí ceny energií.

Teplárna České Budějovice zvedne od 1. ledna příštího roku ceny o osm procent. Gigajoule (GJ) tepla bude stát po zdražení 691 korun včetně DPH. „Při průměrné roční spotřebě domácnosti 21 gigajoulů na vytápění a ohřev teplé vody tak budou nové náklady pro byt zvýšeny přibližně o 80 korun měsíčně včetně DPH,“ uvedl Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva teplárny, jejímž jediným vlastníkem je město. České Budějovice navýší i cenu vody, která stoupne přibližně o tři koruny za metr krychlový, což je nárůst o čtyři procenta. Město navíc zvýší cenu za lístek na MHD ze 16 na 20 korun.

Teplo v táborských městských bytech od ledna mírně zdraží i společnost Bytes. Za teplo a teplou vodu zaplatí víc i lidé v Písku. Například teplo zdraží o 17 procent. Odběratelé nově zaplatí za gigajoule 722,4 korun bez daně. V Českém Krumlově, Prachaticích i Strakonicích se cena tepla nezmění. Ve všech těchto městech ale zdraží vodné a stočné. V Krumlově bude od ledna metr krychlový vody za 91,93 koruny, meziročně o 5,64 korun více. Podle radnice to zhruba odpovídá průměru v České republice. Je to nárůst o 6,5 procenta.

„Na tomto zvýšení se téměř ze dvou třetin podílel pokles celkové spotřeby vody, způsobený zejména propadem cestovního ruchu, kdy byl nižší odběr v ubytovacích a stravovacích zařízeních. Zbývající část navýšení jde na vrub vyšší ceny vody, dodávané do sítě od Jihočeského vodárenského svazu a nárůstu dalších vstupních nákladů," sdělil krumlovský místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Prachatice zdraží vodné a stočné o 2,57 korun na 82,48 koruny za metr krychlový, řekl starosta Martin Malý (Nezávislí). Strakonice zvednou cenu o 5,91 korun na 109,7 koruny za metr krychlový, sdělila mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Liší se poplatky za svoz komunálního odpadu. Strakonice ho, stejně jako jízdné v MHD, mají zdarma. Prachatice drží poplatek za odpad již 14 let na 500 korunách. V Krumlově stoupne cena od ledna o 48 korun na 744 korun ročně. Velká města na jihu Čech ale poplatek za odpad zvýšit neplánují. V Táboře ho zvedli před třemi roky na 696 korun na člověka, přesto radnice na svoz odpadu stále doplácí. „Aby byly náklady teoreticky plně hrazeny občany, musel by se poplatek pohybovat okolo 1200 korun. Nyní podrobněji vymýšlíme, jak by to mohlo co nejlépe fungovat," uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

Nájemné v městských bytech zůstane většinou stejné jako letos.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, voda, MHD, ceny, peníze, 2022, Jihočeský kraj, teplo, České Budějovice, městská hromadná doprava, poplatek, Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Česko, Martin Malý, Luboš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Většina jihočeských měst od ledna navýší cenu za některé služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.