Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeská města novoroční ohňostroj nechystají. Výjimkou jsou Budějce a Protivín

Oslavy nového roku jsou tradičně doprovázeny ohňostroji. V posledních letech ale od této zábavy velká města upouštějí. Od loňského roku navíc pořádání podobných akcí komplikuje stále trvající pandemie koronaviru. Ta i letos ve většině městech v kraji oslavy zrušila. Výjimkou jsou ale České Budějovice nebo Protivín, kde si lidé světelnou show na Nový rok užijí.

Většina velkých jihočeských měst novoroční ohňostroje zrušila. Jindřichův Hradec od světelné show ustoupil nejen kvůli aktuální koronavirové situaci, ale také kvůli negativním dopadům pyrotechniky. „Pyrotechnika, zvláště té vyšší třídy, je nebezpečná nejen pro ty, kteří ji odpalují, ale i pro okolí, domácí i volně žijící zvířata. Po odpálení ohňostrojů zůstává na ulicích i v přírodě nepořádek. Navíc hrozí založení požárů. Nic z toho podporovat nechceme. Cílem naší výzvy je především snížit rizika spojená s odpalováním rachejtlí a další volně prodejné pyrotechniky a zároveň snížit výdaje spojené s likvidací odpadu z odpálené pyrotechniky,“ uvedlo město na svých webových stránkách. Zároveň apelovalo i na občany, aby od podobného druhu zábavy upustili. 

Podle starosty města Jana Mlčáka by město v příštích letech mohlo ohňostroj nahradit například videomappingem. „Pokud to bude možné, rádi v dalších letech ohňostroj nahradíme podobně atraktivním ale méně nebezpečným způsobem, jako je třeba videomapping s hudbou nebo dronová show,“ řekl Mlčák.

Už několik let nepořádá novoroční ohňostroj ani Český Krumlov. „Ohňostroj děláme jen v červnu na Slavnosti pětilisté růže. Novoroční ohňostroj řadu let neorganizujeme,“ okomentovala tisková mluvčí Petra Nestávalová

Ohňostroj v krajském městě nebo Protivíně

Naopak České Budějovice ohňostroj na Nový rok chystají. Konat se bude na soutoku Vltavy a Malše a trvat má 12 minut. Město za něj zaplatilo 200 tisíc korun. „Světelné efekty bude tentokrát doprovázet výběr z hudebního díla Mika Oldfielda – Tubular Bells III. Místo pro diváky je na Zátkově nábřeží od Železné panny po dřevěnou lávku přes slepé rameno a Sokolský ostrov,“ uvedl první náměstek primátora Juraj Thoma. Začátek radnice naplánovala na 18 hodinu. 

Největší ohňostroj na jihu Čech budou pozorovat lidé v Protivíně na Písecku. Program začne už v 16:45, připraveno je hudební vystoupení a proslov starosty. „Ohňostroj je napsaný velice emotivně a pozitivně pro lidi. Měli by díky němu zapomenout na špatné věci, neustále se omílající covid a těšit se ze světelné show, která, pokud nám vyjde počasí, bude opravdu úchvatná. Je to napsané na tři písničky z filmů a věřím, že to bude krásné,“ popsal starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Náklady na ohňostroj se vyšplhaly na více než 700 tisíc korun, celou částku se ale podařilo vybrat od sponzorů. Co se týče koronavirových opatření, podle starosty bude možné ohňostroj sledovat odkudkoli z města. „Máme zájem na tom, aby to vše proběhlo hladce. Věříme, že se lidé rozprostřou po Protivíně tak, jak uznají za vhodné. Naše město je obrovské. Nechceme nikoho ohrožovat, ale nemůžeme se zavřít doma," dodal.

Samotná světelná show začne v 18 hodin. Trvat má podle starosty necelých 13 minut.

Jste pro pořádání novoročních ohňostrojů?

Celkem hlasovalo413 čtenářů

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky nový rok, ohňostroj, Silvestr, Jihočeský kraj, Protivín, České Budějovice, pandemie covidu-19, pyrotechnika, Jindřichův Hradec, Juraj Thoma, Česko

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jihočeská města novoroční ohňostroj nechystají. Výjimkou jsou Budějce a Protivín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.