Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šumava nepustila povodeň. Národní park ukazuje, jak se podařilo zastavit velkou vodu

Od pondělního dopoledne platila pro část Jihočeského kraje výstraha před vydatnými dešti a možnými povodněmi. Ty měly zasáhnout hlavně Šumavu, kde hrozila podle meteorologů až dvacetiletá povodeň. I přesto, že se některé toky z koryt vylily, Šumava povodeň nepustila. A to díky typickému širokému reliéfu mělkých údolí s meandrujícími potoky a říčkami.

„Mrkněte na včerejší fotografie rozlitých potoků. Jde o fenomén, který lze na Šumavě pozorovat díky typickému reliéfu širokých a mělkých údolí s meandrujícími potoky a říčkami. Právě křivolaký tvar a mělká koryta toků dovolují rozliv do jejich okolí, takzvané nivy, ke kterému dochází za zvýšených stavů vody. Šumavská údolí se zaplní vodou, a nedovolí tak vzniku ničivé povodňové vlny níže v povodí,“ vysvětlil na svých sociálních sítích Národní park Šumava.

Potoční a říční nivy jsou důležitými druhy mokřadů, které dokážou chránit majetky lidí. „I proto navracíme šumavské potoky do původních meandrujících koryt,“ dodal k příspěvku park. 

Na Šumavě hrozí až dvacetiletá povodeň, varují meteorologové

Na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy hrozí vystoupaní hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládají v noci na středu. Dnes před polednem se hladiny dostanou na třetí povodňový stupeň ohrožení....

Výstraha před vydatnými dešti a povodněmi platila až do dnešního dne. V Jihočeském kraji měla být nejhorší situace na Prachaticku. V povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy hrozilo vystoupaní hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. V úterý před polednem se hladiny dostaly na třetí povodňový stupeň ohrožení.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní park Šumvava

Štítky Šumava, výstraha, povodeň, meteorologové, Národní park Šumava, potok, údolí, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumava nepustila povodeň. Národní park ukazuje, jak se podařilo zastavit velkou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.