Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Písku někdo odložil do babyboxu dvoutýdenního chlapce

Do píseckého babyboxu dnes někdo odložil dvoutýdenního chlapce i s rodným listem. O dítě se postarali zdravotníci. Případem se zabývá Orgán sociálně-právní ochrany dětí. Jde o první dítě, které bylo v letošním roce na jihu Čech do babyboxu odloženo.

Do píseckého babyboxu byl chlapec umístěn dnes deset minut před půl čtvrtou odpoledne. „Chlapec byl pečlivě oblečený a podle přiloženého rodného listu zdravotníci zjistili, jak se jmenuje, kdy a kde se narodil. Říkejme mu Tobiáš a napišme, že se narodil 20. prosince,“ uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Případem se zabývají pracovníci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. „Možná se stane předmětem několikaletého opatrovnického řízení. Možná se pro něho maminka vrátí, jako se to stalo v minulém roce u klučíka odloženého ve Strakonicích. Podstatné je, že je v péči zdravotníků, v teple a nakrmený,“ doplnil Hess. Chlapec dostane stejně jako další děti odložené v babyboxech zlatý dukát od České mincovny.

První letošní dítě v babyboxu

Tobiáš je prvním letošním dítětem z babyboxu. V celé zemi bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2006 odloženo 232 dětí, z toho 106 chlapců. V písecké nemocnici je babybox od ledna 2010, Tobiáš v něm skončil jako druhé dítě po holčičce odložené sem dva měsíce po zprovoznění schránky.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky Písek, nemocnice, Babybox, chlapec, zdravotnický pracovník, Orgán sociálně-právní ochrany dětí, Česko, Ludvík Hess, Česká mincovna, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku někdo odložil do babyboxu dvoutýdenního chlapce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.