Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policisté vyvedli z hořícího domu šest lidí. V hustém dýmu hledali i psa

Střecha domu hořela, ale na zvonění nikdo nereagoval. Dva policisté proto vyrazili dveře a z bytů v českobudějovické Čéčově ulici vyvedli šest lidí. Zásah jim komplikoval mimo jiné silný dým. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Střecha domu začala hořet v neděli okolo půl třetí ráno. Jako první na místo dorazili policisté Josef Kvěch a Jan Kröpfel. Ti už z dálky viděli velký mrak kouře. Oba muž předpokládali, že uvnitř budou obyvatelé, na zvonění a bouchání na dveře ale nikdo nereagoval. 

„Od obyvatel protějšího domu se dozvěděli, že v hořícím domě žije několik lidí, které viděli za okny. Bylo potřeba ihned jednat. Přestože se na místo již začali sjíždět hlídky hasičů, policisté neváhali, vykopli vstupní dveře a vstoupili do hořícího domu. Všude byl dým, policisté vyběhli do prvního patra, kde objevili ženu a dvě děti,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová

V domě byl také pes

Lidé byli v šoku. Nikdo nedokázal říct, zda se v domě nachází ještě někdo. Kröpfel proto pokračoval v pátrání a našel mladého muže a mladou ženu, kteří byli také v šoku. Oba vyvedl před dům. Jeho kolega Kvěch mezitím ženu i s dětmi odvedl před dům na chodník. Až tehdy mu žena byla schopna říci, že je v domě ještě starší muž. Požár postupoval, ale Kvěch se do domu vrátil. „Objevil dveře u schodiště a zabouchal na ně. Otevřel starší muž, evidentně dezorientovaný. Policistovi řekl, že v prostorách, kde žije, se nikdo další nenachází, policista se však rozhodl se přesvědčit,“ sdělila Schwarzová. 

Oba policisté prošli dům, aby se ujistili, že se uvnitř nikdo nenachází. „Nikoho už neobjevili. Protože byli všichni zachránění obyvatelé evidentně v šoku, raději se policisté stále dokola doptávali, zda už skutečně v domě nikdo není. Všichni se shodli na tom, že už ne. Pak si však obyvatelé domu vzpomněli, že jim chybí pes,“ uvedla mluvčí.

V Budějovicích hořela střecha bytového domu. Policisté evakuovali šest lidí

S rozsáhlým požárem dnes bojovali hasiči v Českých Budějovicích. Okolo půl třetí ráno začala hořet střecha bytového domu v Čéčově ulici. Při požáru se nikdo nezranil, policisté z domu evakuovali šest lidí.

V domě byla kvůli hustému dýmu špatná viditelnost, ale Kvěch se vydal dovnitř. Tam narazil na zasahujícího hasiče, který mu psa předal.

Při požáru se tak nikdo nezranil. Policisté se při zásahu nadýchali kouře. „Patří jim za jejich statečné chování velké poděkování a obrovské uznání. Heslo pomáhat a chránit do písmene naplnili,“ dodala Schwarzová. 

Podle předběžných odhadů způsobil požár škodu ve výši 1,5 milionu korun. Plameny zasáhly také sousední dům, kde začala také hořet část střechy. Co bylo příčinou požáru, je předmětem vyšetřování. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, české budějovice, čéčova, hasiči, policie, dům, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté vyvedli z hořícího domu šest lidí. V hustém dýmu hledali i psa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.