Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vstupné na jihočeských státních památkách zdraží průměrně o 30 korun

Vstupné na jihočeských státních památkách zdraží v letošní sezoně zhruba o 15 procent, v průměru o 30 korun. Památkáři tak reagují na zdražování energií i služeb. Některé návštěvnické trasy budou otevřené jen ve vybraných časech a dnech. Památkáři zároveň dál snižují vstupné pro děti a mládež, letos bude 40 procent ze základního vstupného.

Zdražení souvisí podle ní s "prudkým" nárůstem takzvaných mandatorních výdajů. Řadí mezi ně ceny za energie či služby na zabezpečení budov. „Vstupné se v průměru zvedne o třicet korun. I tak výnosy ze vstupného nepokryjí všechny zvýšené náklady, ale přibližně jen třetinu. Zbytek musíme uspořit. Chystáme změny v provozu a počtu návštěvnických tras, to znamená například, že budou otevřené ve vybraných časech a dnech. Zefektivníme také průvodcovské služby. Šetřit budeme také ve spotřebě a je možné, že se omezení dotkne i údržby a oprav památek," uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Památkáři také ale dál snižují vstupné pro děti a mládež. Letos bude 40 procent základního. Památkáři tak chtějí naplňovat záměr, učinit památky přístupnější pro nejmladší návštěvníky.

Na hradu a zámku Český Krumlov stoupne vstupné o pětinu i víc: ze 120 na 150 a ze 150 na 180 korun. „Je to jednotná úprava vstupného v celé České republice. Generální ředitelství sjednocuje vstupné po celé republice. V jižních Čechách jsme byli lehce pod průměr Karlštejnům, Lednicím a podobně. Důvodem je zvýšení energetické náročnosti jako osvětlení, temperace. Druhým argumentem je, že při snížené návštěvnosti je snaha alespoň trochu eliminovat (nižší) příjmy tím, že se lehce zvýší vstupné," řekl krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Památkáři analyzují, které expozice jsou prodělečné a které si pokryjí aspoň režijní náklady. Podle Slavka i v tomto směru dopadají na památky omezení a nepříznivá ekonomická situace. „Co se týká Českého Krumlova, už druhým rokem neprovozujeme Lapidárium, jen o víkendech a svátcích provozujeme muzeum zahradnictví. Tyto provozy nebudou stabilně otevřené, jen ve dnech historického dědictví nebo při slavnostních dnech," řekl kastelán.

Jihočeské státní památky navštívilo loni od ledna do 19. října 629 171 lidí. Meziročně zhruba o 17 procent méně, proti roku 2019 je to úbytek o 41 procent. Výnosy ze vstupného klesly meziročně o 14 procent na 73,8 milionu korun. Podobně jako předloni naopak mířilo víc lidí do areálů se zahradami. Na renesanční Kratochvíli dorazilo v roce 2021 skoro 40 tisíc turistů, o 18 procent víc než předloni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, ceny, peníze, Jihočeský kraj, památková péče, Český Krumlov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupné na jihočeských státních památkách zdraží průměrně o 30 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.