Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějčák Michek málem odstoupil. Před vyřazením z Dakaru ho zachránil Ekvádorec Puga, půjčil mu kolo

Martin Michek ztratil veškeré naděje na umístění v první dvacítce letošního ročníku Rally Dakar. Ve čtvrtek ztratil přes čtyři a půl hodiny na nejrychlejšího Kevina Benavidese a propadl se na sedmatřicátou pozici. Za obrovskou ztrátou stojí defekt předního kola. Michka před vyřazením z Dakaru zachránil Ekvádorec, který mu půjčil kolo.

Byla to nejtěžší etapa na dakarské rally. Do jedné z pastí se bohužel dostal také Martin Michek, který se chtěl posunout dopředu. „Jelo se rychle po takových plantážových dunách. Vracel jsem se pro waypoint, rozjel to naplno a myslel, že na trati žádná překážka nebude. Jenže jsem se mýlil, pode mnou se najednou otevřel vyfoukaný kaňon,“ popisoval kritický moment Michek. 

„Letěl jsem a obrovsky to se mnou plesklo. Motorka mě nevysadila, což je neuvěřitelné. Možná také z toho důvodu, protože jsem během letu měl dostatek času přemýšlet, co udělám a jak dopadnu. Nebyl to malý let. Rozbil jsem přední kolo na kaši. Organizátoři mě pak v CP zastavili a říkali, že je to moc nebezpečné. Musel jsem zastavit,“ vyprávěl Michek, který se nacházel kousek od vyřazení na Dakaru. Stačilo zmáčknou červené tlačítko a oznámit to organizátorům. Kolem něho už projely všechny motorky. Jenže pak vrátil poslední jezdec Juan Puga. Ten na Dakaru závodí se svým synem.

„Vrátil se, protože mu začala blbnout motorka. Tvrdil, že nechce pokračovat v závodě a nabídl mi přendání předního kola. Neskutečný frajer, neuvěřitelné. Poslední jezdec v pořadí a on se vrátí a nabídne mi pomoc. Přehodili jsme to, objal jsem ho a on jen říkal, ať už pádím pryč,“ popisoval Michek, který mohl pokračovat dál v hlavní klasifikaci. „Bylo to opravdu na poslední chvíli. Už jsme posílali pro Martina asistenční auto s náhradním kolem, aby mohl závod ukončit a dojet do bivaku sám,“ prohlásil šéf týmu Ervín Krajčovič.

Michek tak mohl dorazit do bivaku. „Dakar mi letos dává velké rány, ale tohle byl úžasný moment. Po dojezdu do bivaku jsem si dal sprchu a hned jsem Ekvádorce šel vyhledat. Dal jsem mu podepsaný dres, vrátil kolo a ještě jsem mu poděkoval. Chci s ním být dál v kontaktu,“ shrnul Michek, který se plánoval posunout k první patnáctce, teď je však průběžně na 37. místě. „Už to chci dojet hlavně pro fanoušky a také pro něho,“ tvrdil Michek.

Náročnou etapu v písečných dunách vyhrál Argentinec Kevin Benavides o čtyři sekundy před Samem Sunderlandem. Britský jezdec se dostal do čela průběžného pořadí s takřka sedmiminutovým náskokem před Pablem Quintanillou a útočí na druhý triumf na Rally Dakar v kariéře po roce 2017. Nejlepším českým motocyklistou byl třiatřicátý Milan Engel. Jan Brabec sice zajel 31. čas, ale obdržel patnáctiminutovou penalizaci. V průběžném pořadí mu patří 24. místo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Orion - Moto Racing Group

Štítky Dakar, Michek, motorsport, moto, závod, rally, Rallye Dakar, Sam Sunderland, Kevin Benavides, Jan Brabec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčák Michek málem odstoupil. Před vyřazením z Dakaru ho zachránil Ekvádorec Puga, půjčil mu kolo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.