Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech brzdily provoz desítky traktorů. Zemědělci protestovali proti změnám dotací

Desítky traktorů a nákladních aut se dnes v jižních Čechách zapojily do protestu zemědělských podniků proti změnám v nastavení dotací. Ze Strakonicka vyjelo téměř 40 vozidel po hlavním tahu I/20 na Budějovice, ze Strakonic do Vodňan. Balík slámy zapálili zemědělci na táborském letišti. Dopravu omezovali i na Jindřichohradecku a Písecku.

„Jely desítky kusů zemědělské techniky a zapojili se zástupci zemědělských podniků všech velikostí a právních forem. Zejména těch, kteří mají živočišnou výrobu," řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Od parkoviště ZZN Strakonice a dalších míst jelo po silnici I/20 do Vodňan 38 traktorů a nákladních aut. Na některé traktory dali zemědělci české vlajky. „Je to spojené i s praktickou věcí, s nakládkou obilí ve Vodňanech a vezou hnůj. U nás vyloženě velké podniky nejsou, největší je asi 2700 hektarů, výrobně obchodní družstvo Lidmovice, ten se zapojil. Ostatní jsou asi tisícihektarové. Budeme doufat, že protest pomůže," řekla Lenka Hryzbilová z okresní agrární komory Strakonice.

Z parkoviště u ZZN Strakonice vyjel s nákladním autem i Antonín Křivanec ze zemědělského družstva Třebohostice. „Dotace zemědělcům by měli mít všichni stejně, aby to bylo spravedlivé," řekl muž středních let, který se v oboru pohybuje od 15 let. K protestní akci se zapojil poprvé.

Kupu slámy na protest proti změnám v nastavení dotací zapálili zemědělci na táborském letišti ve části Všechov. Na Písecku se zapojilo s traktory Agrodružstvo Záhoří, na Záhoří - Podolí - Písek. Kolem 35 traktorů jelo protestovat na silnice na Jindřichohradecku, z družstev a farem v obcích a městech Deštná, Nová Včelnice, Mláka, Pleše, Kunžak, Dačice či Studená. Na Českobudějovicku oficiální protesty nebyly, ale provoz po poledni brzdil třeba traktor na silnici I/20 u Dasného na Českobudějovicku.

Změny v dotační politice podle zemědělských organizací nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro léta 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zemědělství, demonstrace, Jihočeský kraj, traktor, dotace, protest, Strakonice, Česko, Vodňany, okres Jindřichův Hradec, okres Písek, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech brzdily provoz desítky traktorů. Zemědělci protestovali proti změnám dotací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.