Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské divadlo ruší kvůli covidu řadu her. Scéně scházejí tržby ze vstupného

Jihočeské divadlo zrušilo dnes kvůli koronaviru páteční premiéru operety Slečna vdova. Minulý týden muselo kvůli covidu zrušit většinu činoherních titulů, za každý tak vzniká scéně ztráta v desítkách tisíc korun. Problém je i to, že do karantény musí očkovaní. V březnu chce divadlo představit výběr nejlepších her v Praze.

„Minulý týden jsme odehráli asi jedno činoherní představení, zrušili pět. Rušíme představení ze dne na den. Kvůli nákazám, ale i kvůli karanténám, protože už jdou do karantény i očkovaní, a to je pro nás úplně kritická podmínka. Ráno nevíme, jestli večer budeme hrát. Premiéru Slečny vdovy jsme museli zrušit dnes, protože onemocněli členové inscenačního týmu, bez kterého nejsme schopni pokračovat ve zkoušení," řekl ředitel divadla Lukáš Průdek. O tom, že by divadlo jako některá jiná v Česku zavřelo, ale neuvažuje.

Desítky tisíc za každý činoherní kus

Scéně tak scházejí tržby ze vstupného. Za každý zrušený činoherní kus desítky tisíc. „Když vláda připravuje nějakou změnu, říká, že se dotkne pravidel pro diváky kulturních akcí, což se nakonec nestane, ale ta zpráva už letí do éteru. Diváci jsou z toho zmatení a radši si to rozmyslí, než aby přišli do divadla. To je pro nás obrovský problém. Velký provozní problém je to, že jdou do karantény očkovaní. Kompenzace za zrušená představení jsou v nedohlednu. Teď je situace pro živé umění zcela nevýhodná," řekl ředitel.

Kdyby situace trvala déle, divadla se podle něj bez peněžních náhrad neobejdou. Pokud je nedá stát, dopadne to do rozpočtů měst, jež divadla často zřizují. „To břímě bude na zřizovateli, což mi nepřijde fér, protože město nemá žádný vliv na to, jak se covidová pravidla stanovují," řekl Průdek. Jihočeské divadlo navíc bude muset od letoška nově, na základě vyhlášky krumlovské radnice, odvádět tamní radnici deset procent z cen vstupenek na otáčivé hlediště, což znamená pro scénu 4,5 milionu korun v nákladech.

Před pandemií měla scéna kolem 800 předplatitelů, teď jich je asi sto. Stoupá ale počet předplatných, v nichž si diváci sami volí termín, kdy do divadla půjdou.

Sedm představení v pražských divadlech

V březnu se divadlo chystá do Prahy, na třetí ročník přehlídky Jižní spojka. Uvede sedm představení, hlavně ve Švandově divadle, dále ve Státní opeře, ve Vinohradském divadle a na scéně Jatka 78. „Všichni si moc přejeme, aby do dopadlo, aby se omikron co nejvíc rozjel teď a pak to rychle padlo. Pražským divákům se představujeme také proto, že nás znají z otáčivého hlediště, víc jak padesát procent diváků otáčivého hlediště je z Prahy a středních Čech," řekl ředitel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky divadlo, koronavirus, České Budějovice, Jihočeské divadlo, COVID-19, představení, Praha, Česko, Divadlo na Vinohradech, Švandovo divadlo na Smíchově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo ruší kvůli covidu řadu her. Scéně scházejí tržby ze vstupného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.